.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

vrijdag 26 juni 2015

Zuid-Afrika: Het nieuwe potentiële terrorisme broeinest?

Terwijl het jihad centrum lijkt te liggen in het gebied van Syrië-Irak met het islamitische staat opleidingscentra dat dagelijkse legers van lafbekken aanstuurt lijken we andere potentiële terreur broeinesten voor het gemak maar even te vergeten.




Een zo'n terreur broeinest dat zelden in het nieuws komt gaat waarschijnlijk de meeste mensen verrassen het gaat hier namelijk over Afrika's gigant en nee we spreken nu niet over Nigeria, maar het tegenwoordig als vrij rustig te boek staande Zuid-Afrika.
Door de slagkracht van het land, niet alleen op het Afrikaanse continent, maar wereldwijd en de diverse links die reeds kunnen worden gelegd naar het huidige terrorisme kan Zuid Afrika ons allemaal in gevaar brengen.

In februari 2015 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ons nog specifiek gewaarschuwd voor Zuid-Afrika en het feit dat terreurgroepen het land zouden kunnen gaan gebruiken als een operationele uitval basis.

Dit moet niet als een verrassing gezien worden, al sinds de jaren 1990 had de sjiitische terroristische groep Hezbollah trainingskampen in het land en het bewijs van de aanwezigheid van al-Qaeda gaat terug tot aan 1997.

Om maar eens een paar groeperingen te benoemen van al-Shabaab, Boko Haram, Hezbollah, Hamas en Al-Qaeda is hun aanwezigheid in Zuid-Afrika reeds eerder aangetoond. Interessant detail hierbij is het dat het moeilijk of zelfs vrijwel onmogelijk zou zijn om een ​​andere democratie in de wereld te vinden die dit "record" kan claimen of zelfs hierbij maar in de buurt kan komen.

Deze groeperingen gebruiken het land meestal als een uitval basis met fondsenwerving alsmede de toegang tot officiële documenten en eventueel de opleiding als hun belangrijkste activiteiten.

Talrijke gevallen van Zuid-Afrikaanse paspoorthouders in verband met terrorisme werden reeds aan het licht gebracht ook nog eens met de mogelijkheden en het gemak waarmee deze documenten in Zuid Afrika kunnen worden verkregen door corruptie of valsheid in geschrifte.

In een berucht geval had de Zuid-Afrikaan Haroon Aswat meerdere malen met elk van de vier 7/7 Londen bommenleggers gesproken vlak voor de aanslagen. Aswat was een vaste waarde bij de radicale Finsbury Park moskee en een naaste medewerker van de eenogige extremistische sjeik Abu Hamza.

Onlangs werd bekend dat de islamitische staat slager, Mohamed Emwazi - aka "jihadi John" - had geprobeerd om zich te verbergen en zich te vestigen in Zuid-Afrika in 2009, maar hij werd onderweg in Tanzania tegengehouden.

Samantha Lethwaite, de weduwe van één van de 7/7 aanvallers in Londen, bekend als de "white widow" en een mogelijke medeplichtige van de Westgate aanslag in Kenia in 2013, was eenvoudigweg te linken aan Zuid-Afrika. Inderdaad, gebruikte ze een Zuid-Afrikaans paspoort, woonde ze in Johannesburg voor een periode van twee jaar en droeg ze geld over uit het Verenigd Koninkrijk aan al-Shabaab Somalische agenten gevestigd in het land.

Bewijs van apathie bij de Zuid-Afrikaanse autoriteiten als het gaat om terrorisme komt van Hussein Solomon, een lokaal gerespecteerd onderzoeker, die beweert dat geen van de netwerken sindsdien zijn onderzocht.

Op zijn zachtst gezegd, terrorismebestrijding is verre van een prioriteit voor de regering in Pretoria. Door het niet hebben van een sterk antiterrorismebeleid is Zuid-Afrika in plaats hiervan een groot risico met het in gevaar brengen van de veiligheid van zijn buurlanden.

Zuid-Afrika kan niet worden gezien als een teamspeler als het gaat om het afweren van het internationale terrorisme en dat het land een probleem en risico vormt op een continent dat steeds meer een doelwit van jihadisten lijkt te worden staat hiermee buiten discussie.

De belangrijkste verklaring voor dit milde anti terrorisme beleid is dat het regerende African National Congress (ANC) vanwege zijn geschiedenis van mening is dat terroristen vaker wel dan niet enkel en alleen vrijheidsstrijders zijn.

Een andere reden zou kunnen zijn dat er een pact met terroristische groeperingen gesloten is. Hoewel er meldingen van verijdelde aanslagen zijn geweest tussen 2007 en 2010 is Zuid-Afrika op wonderbaarlijke wijze gespaard gebleven door het jihadistisch terrorisme, vooral gezien de geografische ligging van het land op de wereldbol mag dit wonderbaarlijk worden genoemd.

Het ziet er meer naar uit dat Zuid Afrika de terroristen een toevluchtsoord heeft aangeboden een gemakkelijke toegang tot de officiële papieren en de belofte aan de terroristen om met rust gelaten te worden tegen een belofte om het land niet aan te vallen voor de regering van Zuid Afrika.

Dit werkt eigenlijk wel op de zelfde manier als in Europa waar het werd bedacht in Frankrijk alwaar in de jaren 1970 de Franse autoriteiten een deal gemaakt hadden met de Palestijnse terroristen leider Abu Nidal, die de vrijheid kreeg om een ​​basis in Frankrijk te vestigen alwaar ze met rust werden gelaten zolang Abu Nidal maar beloofde om Frankrijk of de Franse belangen in het buitenland niet aan te vallen.

Dit voorbeeld leek een blauwdruk voor verschillende andere landen, waaronder de meeste prominente ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland.

Als er kennis, of zelfs alleen maar een vermoeden is dat Zuid-Afrika een oase is als logistieke uitvalsbasis voor terroristen, dan zullen er nog veel meer jihadisten zich proberen te vestigen in dat land. Dat zou echt een vicieuze cirkel zijn waarvan op de een of andere dag, zie de ervaringen uit het verleden, het land snel spijt van gaat krijgen.

In feite werden alle Europese landen die het gevoerde beleid aanhielden later op een geweldige manier getroffen door het terrorisme. Waarschijnlijk gaat een aanval op het eigen thuisland ook voor de Zuid-Afrikanen het standpunt dat ze nu innemen tegen het terrorisme gigantisch ten goede veranderen, maar waarom moeten er hier ook nu weer eerst onschuldige slachtoffers gaan vallen?

Ondanks het feit dat Zuid-Afrika onlangs is overtroffen door Nigeria als de grootste economie van het continent ontvangt het land nog steeds ongeveer 24 procent van alle buitenlandse directe investeringen (FDI) in het continent Afrika, dit is meer dan de drie hierop volgende landen samen binnen halen (Nigeria, Angola en Kenia ). In termen van de mondiale ranglijst, Zuid-Afrika sprong naar de dertiende plek voor meest aantrekkelijke FDI  en wereldwijde vermogensbeheerders investeren veel in de Johannesburg Stock Exchange.

De meeste buitenlandse investeerders zien Zuid-Afrika als een zeer stabiel land en zeer weinig van hen is zich bewust van de terrorisme factor.

Misschien moeten ze hier ook eens kennis van gaan nemen.

Artikel van Olivier Guitta voor Frontpage magazine
vrije vertaling door Bolo

Geen opmerkingen: