.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

zondag 14 juni 2015

Sport verbroedert II

Rabbijn Evers: verbroedert sport?


Was verbroedering niet het doel van de Olympische spelen, merkt rabbijn Evers op. Hij beziet de sinds jaren door te trekken lijn van voetbalracisme en antisemitisme waar nu ook de bejegening van Israel in de FIFA aan kan worden toegevoegd. Het wordt tijd dat de sponsors hun maatschappelijke verantwoordelijkheid echt tonen, in plaats van zich zonder moreel besef te verbinden aan topsport en aan profvoetbal in het bijzonder.

Rabbijn mr. drs. R. Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap
artikel verschenen op website NIK, zie link onderaan artikel 
Op 5 april werden in de Galgenwaard uit volle borst antisemitische teksten gezongen bij de voetbalwedstrijd tegen Ajax.
Me vader zat bij de commando’s, me moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.
Commotie alom. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vond de spreekkoren ‘onsmakelijk’. Het Openbaar Ministerie maakte werk van de aangiftes. FC Utrecht nam afstand van de antisemitische teksten en bood excuses aan. De aanklager betaald voetbal wil dat FC Utrecht een boete van 10.000 euro gaat betalen vanwege deze antisemitische incidenten. Verder moet de tribune van de Bunnikside – waar de meest fanatieke supporters van FC Utrecht zitten – leeg zijn bij de volgende thuiswedstrijd met Ajax.
Een tweede – internationale – toestand was het (inmiddels van de agenda gehaalde) verzoek van de Palestijnse voetbalbond om Israel te schorsen als lid van de FIFA. Palestijns voetbal-voorzitter Rajoub wil op deze manier de Palestijnse staat op de kaart zetten zonder direct met Israël te onderhandelen. De feiten spreken klare taal. De Israëlische voetbalbond is de enige voetbalbond in het Midden-Oosten met een anti-racisme programma. Ook klachten over het vrije verkeer van de Palestijnse spelers zijn ongegrond omdat meer dan 95% van de Palestijnse verzoeken om vrij verkeer van hun spelers zijn ingewilligd. Gaat Rajoub ook proberen om Israël uit de Aziatische voetbalbond te weren? Nee, dat hoeft niet want al sinds jaar en dag wordt Israel er geweerd en vindt het noodgedwongen onderdak bij de UEFA, de Europese voetbalbond.
In een interview uit 2014 met de voormalige Palestijnse veiligheidschef tekende journalist Tuvia Tenenbom de volgende woorden uit de mond van Jibril Rajoub op: “Sport is een probaat middel om onze nationale aspiraties te realiseren”.
De FIFA heeft inmiddels andere zorgen…
De gedachte dat sport tot verbroedering zou leiden is de afgelopen tijd weer duidelijk geloochenstraft. Integendeel, de confrontatie met de door sommigen als ‘Joods’ beschouwde voetbalclub Ajax maakt de laagste instincten los bij een aantal supporters. Het is onlogisch om te menen dat sport, waar het concurrentie-element overheerst, tot betere verstandhoudingen zou leiden. In de hitte van de strijd vergeten we, dat voetbal een spel is en blijkt dat het ritueel van het verketteren van de tegenstander hier onlosmakelijk mee verbonden is.
meer verbroedering in de voetbalsport middels deze link

Verder lezen middels deze link 


Geen opmerkingen: