.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

maandag 29 juni 2015

Van vergeten Joden en een spirituele koningin

De Nieuwe Kerk in Amsterdam zat tien jaar na de bevrijding, op 5 mei 1955, afgeladen vol. Feestelijk werd het jubileum gevierd. Te midden van alle blijde toespraken vormde die van opperrabbijn Aron Schuster echter een dissonant: hij uitte scherpe kritiek op de naoorlogse behandeling van Joden. Schuster moet daarbij concrete voorbeelden in het hoofd hebben gehad, zoals het scheiden van de Joodse kinderen op de Nieuwe Baarnsche School van de klassen waarin de prinsesjes Irene en Margriet zaten.

Auteur: Bart Wallet

Hoewel de Nederlandse pers Schusters toespraak vrijwel volledig verzweeg, bleef hij niet onopgemerkt. Met koningin Juliana, prins Bernhard, de regering en vele politici onder zijn gehoor verklaarde hij in zijn toespraak dat ‘een antisemitische ideologie haar sporen in Nederland had nagelaten, zelfs in kringen waar dit voorheen ondenkbaar was geweest’. Politici en koningin Juliana vroegen zich af wat de Amsterdamse opperrabbijn nu precies bedoeld had. Zowel de particulier secretaris van de koningin, mr. Jan van der Hoeven, als mr. Jan Anne Jonkman, de voorzitter van de Eerste Kamer, vroegen Schuster zich nader uit te spreken. Schusters kritiek richtte zich op de naoorlogse behandeling van Joden. Terwijl voor de oorlog de regering steeds rekening had gehouden met de Joodse gemeenschap, leek het na 1945 of de Joden verdwenen waren. Bij onderwerpen die Joods Nederland raakten werd door politici geen contact meer opgenomen, rond thema’s die zeer gevoelig lagen – de behandeling van de Joodse oorlogspleegkinderen, de rituele slacht – werden besluiten genomen die ronduit kwetsend waren.

Verder lezen middels deze link


Persbericht: Joodse leerlingen in 1951 verwijderd uit klassen van prinsessen


Met medeweten van koningin Juliana werden in 1951 Joodse leerlingen preventief verwijderd uit de klassen op de Nieuwe Baarnsche School waarin de prinsesjes Margriet en Irene geplaatst werden. Dit blijkt uit een artikel van historicus Bart Wallet in het Nieuw Israelietisch Weekblad dat vandaag verschijnt.


Het initiatief tot het verwijderen van Joodse leerlingen ging uit van ‘een bepaalde kring van Baarnse ingezeten’, met medeweten van koningin Juliana. De ouders van de verwijderde Joodse leerlingen benaderden het Hof waarna Juliana in antwoord verklaarde dat ‘de Oranjes niet antisemitisch zijn’. Uiteindelijk verdween de zaak in de doofpot.

Verder lezen middels deze link

Geen opmerkingen: