.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

maandag 15 juni 2015

Turkije en islamitische staat in diepe rouw

Koerden klaar voor grote overwinning op islamitische staat.


Als er één volk is dat eindelijk het beloofde eigen land moet gaan krijgen dan zijn het wel de Koerden, vrijheidsstrijders en strijdsters die al decennia lang vechten tegen de Turkse dictatuur en rondzwerven in het midden oosten en daar in zo'n beetje alle landen als minderwaardig worden gezien.

En nu, nu vechten ze als wolven tegen de onderdrukking van het laffe moordzuchtige tuig dat zich islamitische staat noemt, om zichzelf en hun kinderen te beschermen tegen het grote islamitische gevaar. De Koerden lijken zo'n beetje als enige de opmars van deze islamitische terreurorganisatie te kunnen stoppen, dit tot grote ergernis van onderdrukker Erdogan en zijn volk van genocide ontkenners die de winst van de Koerden met argusogen bekijken, angstig aangezien het knap lastig voor de Turken gaat worden om een nieuwe genocide poging op de Koerden te ondernemen terwijl de wereld toekijkt naar het reilen en zeilen van deze helden.

Bolo

Met de val van Tal Abyad aan de Syrisch-Turkse grens dreigen Koerdische strijders de Islamitische Staat een zeer gevoelig verlies toe te brengen. Tal Abyad is de noordelijke toegangspoort tot het kalifaat en zijn 'hoofdstad' Raqqah.
Na de verovering van Suluk, enkele kilometers ten zuidwesten van Tal Abyad, zijn de commandanten van de Koerdische milities, de peshmerga, er zeker van dat zij de laatste grenspost van Islamitische Staat met Turkije snel zullen innemen. "Het is een kwestie van tijd. Als we de weg naar Raqqah hebben veroverd, is de omsingeling van Tal Abyad compleet", aldus een van de commandanten, Idriss Naasan. Na nieuwe luchtacties van de internationale coalitie staan ze voor het grensstadje, klaar voor een offensief dat vrijwel zeker zal uitmonden in verbeten huis-aan-huis-gevechten met de extremisten.
De val van Tal Abyad is een gevoelig verlies voor IS. Het Syrische stadje aan de grens met Turkije, aan de overkant ligt Akcakale, is een levenslijn voor het kalifaat. Na het verlies van Kobane is Tal Abyad de enige verbinding van IS met Turkije, de laatste directe route voor de 'import' van strijders en wapens en de 'export' van olie en oorlogstrofeeën. Als Tal Abyad wordt ingenomen, verdwijnt ook de laatste breuk in de noordelijke Koerdische frontlijn. Dat maakt een opmars mogelijk in zuidelijke richting, naar Raqqah. De 'hoofdstad' van het kalifaat ligt op 80 kilometer van Tal Abyad. Daarmee zijn de Koerdische milities in Syrië, het noordelijke front, een veel grotere bedreiging voor IS dan het regeringsleger en de sji'itische milities in Irak, het zuidelijke front.
De gevechten in Suluk en de komende strijd in Tal Abyad hebben intussen een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gebracht. Tienduizenden hebben volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara nog de oversteek naar Turkije kunnen maken, maar in Tal Abyad werden ze tegengehouden door IS-strijders. Turkse soldaten konden slechts toezien hoe mannen, vrouwen en kinderen werden teruggedreven.
De Yekîneyên Parastina Gel (YPG, 'Volkbeschermingseenheden') is sinds mei een kwelgeest voor IS in het noordoosten van Syrië. Deze belangrijkste Koerdische militie in het land heeft sinds mei meer dan tweehonderd dorpen en stadjes in het bergachtige gebied heroverd op de terroristische beweging.

update 22.15 uur : De Koerden melden dat Tal Abyad  inmiddels is ingenomen

TAL ABYAD - Syrische Koerden hebben grote delen van de stad Tal Abyad heroverd. De stad, nabij de grens met Turkije, was in handen van terreurgroep islamitische Staat. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn veel lafbekken van IS teruggedreven naar Raqqa, dat als hoofdstad van het verzonnen kalifaat geldt. Slechts een handvol terroristen zou nog in Tal Abyad zijn.

Geen opmerkingen: