.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

dinsdag 9 juni 2015

slavenmarkten

'Meisjes worden op slavenmarkten IS verkocht voor pakje sigaretten'


Islamitische Staat (IS) organiseert nog steeds slavenmarkten voor ontvoerde meisjes en tracht zo buitenlandse strijders te rekruteren. 'Vrouwen worden er verkocht voor niet meer dan een pakje sigaretten', getuigt een gezant van de Verenigde Naties die met slachtoffers ter plaatse sprak.
Telkens als Islamitische Staat (IS) nieuwe gebieden verovert, worden meisjes en vrouwen ontvoerd. De jihadisten organiseren nog steeds slavenmarkten waar zij te koop worden aangeboden. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is niet bekend, maar de Verenigde Naties stuurden een gezant, Zainab Bangura, ter plaatse.

'Met meer dan 100 opgesloten'

'Ze ontvoeren vrouwen wanneer ze gebieden veroveren zodat ze - ik wil het geen verse lading noemen - nieuwe meisjes hebben', verklaart de VN-gezant in een interview met persagentschap Agence France-Presse. 'Deze oorlog wordt gevochten ten koste van het lichaam van die vrouwen.'
Bangura bezocht Irak en Syrië in april 2015 en sprak met meisjes en vrouwen die aan IS konden ontsnappen. Ook ontmoette ze lokale religieuze en politieke leiders en bezocht ze vluchtelingen in Turkije, Libanon en Jordanië.
Tienermeisjes, vaak lid van de door IS geviseerde jezidi-minderheid, getuigden over hoe ze 'werden meegenomen, opgesloten in een kamer - met meer dan 100 in een klein huis - uitgekleed en gewassen werden'.

'Ik kocht je niet zodat je zelfmoord zou plegen'

Vervolgens moesten ze voor een groep mannen gaan staan die zouden bepalen 'hoeveel ze waard zijn'. Meisjes worden op de slavenmarkten voor 'niet meer dan een pakje sigaretten' verkocht of voor enkele honderden of duizend dollar, aldus Bangura.
Een vijftienjarig meisje dat verkocht werd aan een meer dan 50 jaar oude sjeik en IS-leider, vertelde hoe de man haar de keuze gaf tussen een geweer en een stok. Toen ze het geweer koos, antwoordde hij: 'Ik heb je niet gekocht zodat je jezelf zou kunnen doden'. Daarna verkrachtte hij haar, meent de VN-gezant nog tegenover AFP.

Verder lezen middels deze link

Geen opmerkingen: