.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

donderdag 25 juni 2015

Alles lekker in Raqqa?

Loopgraven rond IS-stad

IS versterkt stellingen rond Raqqa, nu hun hoofdstad wordt bedreigd door de opmars van de Koerden.

Gerust zijn ze er niet op, de bazen van Islamitische Staat (IS). Hun hoofdstad Raqqa komt langzaam maar zeker binnen bereik van de oprukkende coalitie van zwaar bewapende Koerden, Arabische stamleden, christenen en andere Syrische rebellen. Dankzij Amerikaanse luchtsteun veroverden zij maandag de stad Ein Issa met bijbehorende militaire basis. Een klap voor IS. Hierdoor ligt Raqqa nog maar 50 kilometer verwijderd van het front.

Volgens een Koerdische woordvoerder legt IS nu loopgraven aan bij de dorpen Adnaniya et Mahlas, even noordelijk van de stad. Tegelijk heeft de terreurbeweging een gruwelpropagandaoffensief ontketend dat het moraal van de opgepepte Koerden moet ondermijnen.
Of en wanneer hun peshmerga doorstoten naar de hoofdstad van het IS-kalifaat is de vraag. Het zou de Amerikanen niet slecht uitkomen. De val van de jihadistische modelstad zou een megablamage zijn voor de ronkende propaganda van IS. "Raqqa is een uitgestrekt gebied en een aanval zal veel coördinatie vereisen met andere groepen en de internationale alliantie", aldus Nawaf Khalil, directeur van het Koerdische Centrum voor Studies in Duitsland. Militaire waarnemers verwachten dat áls de Koerden hun offensief voortzetten IS zeker (nog) meer zelfmoordacties gaat plannen. Vooral buitenlandse strijders mogen zich dan opblazen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken onder de Koerden. Die kamikazetactiek was eerder succesvol tegen het Iraakse leger.
Ondertussen probeert IS Raqqa te runnen als een 'modelkalifaathoofdstad'. Daarbij wordt een systeem van brute terreur gemengd met een uitgebreide sociale dienst. Bewoners die zonder tegensputteren de extreme geloofsregels van IS accepteren mogen rekenen op medische zorg, onderwijs en eten bij de voedselbanken. Het wordt deels betaald uit allerlei chantagebelastingen aan niet- gelovigen en late bekeerlingen.
In het kalifaat moet iedereen vijf keer per dag bidden. Volgens de dappere bloggers die onder de naam Raqqa Is Being Slaughtered Silently regelmatig verslag doen van het leven in het kalifaat hebben artsen, onderwijzers en taxichauffeurs een soort sharia-examen moeten afleggen, op straffe van een beroepsverbod.
Inmiddels zou IS - sinds het uitroepen van kalifaat - 2.600 mensen hebben geëxecuteerd. Het centrale plein in de stad waar regelmatig hoofden van slachtoffers op spijlen van hekken worden gespietst heeft onder bewoners nu de bijnaam 'Plein van de Hel' gekregen. 'Je kijkt niet meer op van die executies. Je stopt even en dan loop je door' aldus een blogger.
Bijna niemand durft over IS te klagen. Zelfs thuis niet. Overal luisteren IS-spionnen. Kinderen zouden zijn gerekruteerd om te klikken.
Een Franse IS-rekruut vertelde onlangs in de sociale media dat Raqqa zo'n fijne stad was dat hij er binnenkort een Frans restaurant wilde openen. Daar zal dan zeker geen alcohol mogen worden geschonken. Regelmatig organiseren IS-procureurs publieke verbranding van alcohol en sigaretten, bezit ervan kan tot zweepslagen leiden. Ondertussen jaagt de religieuze politie op vrouwen die hun huid onvoldoende bedekken.
Op scholen zijn vakken als muziek, geschiedenis en vreemde talen geschrapt. Koranstudie domineert het lesrooster. Ook is de opleiding tot arts met drie jaar ingekort. Volgens de nieuwe jihadistische directeur van het grote ziekenhuis hadden de studenten te veel onnodige bijvakken.
Bewoners die zonder tegensputteren de extreme geloofsregels van IS accepteren, mogen rekenen op zorg, onderwijs en eten

Artikel door Bob van Huet 
Met dank overgenomen uit  De Gelderlander
met groet Bolo

Geen opmerkingen: