.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

zaterdag 16 mei 2015

Yom Yerushalayim (Jerusalem Day)

Vandaag viert men in Israël  

Yom Yerushalayim "If I forget you, Jerusalem, may my right hand forget its skill.  
May my tongue cling to the roof of my mouth if I do not remember you,
 if I do not consider Jerusalem my highest joy."  

(Psalm 137:5–6)


In 1967 werden de oude stad van Jeruzalem, de Olijfberg en de Tempelberg heroverd middels de Zesdaagse Oorlog, dit word herdacht op Yom Yerushalayim (Jerusalem Day/ Jeruzalem Dag).
Zondag 17 mei (28 Iyar) is de viering van Jeruzalem dag, de bevrijding en hereniging van Jeruzalem als de eeuwige hoofdstad van Israël na de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Vreugde en blijheid over de hereniging van oost en west Jeruzalem en eindelijk toegang tot de heiige plaatsen van Jeruzalem staan uiteraard centraal op deze dag, maar de grote offers die zijn gegeven om dit te kunnen bereiken mogen natuurlijk ook nooit worden vergeten, een zesdaagse oorlog, gestart door de buurlanden, afgeslagen en door Israël gebruikt om Jeruzalem te herenigen. Dank, nee heel veel dank moet er zijn en is er ook voor de helden van deze oorlog die de vrijheid om te kunnen leven is Jeruzalem mogelijk hebben gemaakt, een vrijheid die echter de afgelopen 48 jaar nooit vanzelfsprekend is geweest en waarvoor heden ten dagen nog keihard geknokt moet worden om Israël  te verdedigen tegen islamitische terreurorganisaties, buurlanden en het ergste van alles om Israël  te kunnen beschermen tegen anti Israël  propaganda afgevuurd vanuit Europa en de Verenigde staten, gelukkig is er ook veel steun voor Israël, maar het antisemitisme neemt weer toe en de massale intocht van de vele islamitische mensen naar Europa samen met het lakse opreden van regeringsleiders dragen er aan toe dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de Jodenhaat en de haat tegen Israël  hier op korte termijn gaat minderen, helaas.
De zesdaagse oorlog begon met een poging van Arabische landen verenigd in antagonisme met de doelstelling om Israël van de kaart af te vegen tijdens de Zesdaagse Oorlog. In één van de grootste veldslagen uit de geschiedenis van gepantserde oorlogvoering, toonde Israël op vernietigende wijze haar militaire macht en sloeg niet enkel deze aanval af, maar verdrong de vijand ook nog eens uit Jeruzalem en dit feit wordt uiteraard gevierd in de straten van Jeruzalem op zondag 17 mei 2015.

Zie hieronder de film Six Day War


Dit is het verhaal van een beslissende en verbluffende overwinning van Israël dat in slechts zes dagen tijd haar buren liet zien dat ze niet met een weerloos landje te maken hadden. Israël ondernam een ​​preventieve aanval op haar vijanden en versloegen hen op indrukwekkende wijze. De nederlaag door toedoen van Israël werd bij de Arabieren bekend als een-Naksah of "de tegenslag" en het was een zeer pijnlijke nederlaag. Deze vernedering leidde tot Yom Kippoer-oorlog in 1973, waarin de Arabieren een verrassingsaanval lanceerde en bijna Israël versloegen, maar ook deze poging werd gelukkig afgeslagen..


Voor wanneer je wat meer tijd hebt zijn onderstaande twee documentaires zeer zeker ook nog de moeite van het kijken waard, eerst een meer uitgebreide documentaire over de zesdaagse oorlog en vervolgens een documentaire over de laffe aanval tijdens de Yom Kippur viering  in 1973.

Zesdaagse Oorlog - Israëlische overwinning - Documentaire
Documentaire film over Yom Kippur War 1973
(foto's afkomstig van Messianic Bible.com)

mijn gedachten zijn zondag bij het vrije volk van Israël in de hoop dat men aldaar ooit de vrede mogen bereiken alwaar al zovele jaren keihard voor wordt geknokt, ondanks de tegenwerking vanuit Europa en de Verenigde Staten, tegenwerking in plaats van steun voor het enige vrije land in het midden oosten en zou het nu toeval zijn dat dit nou juist geen islamitisch land is?

met groet Bolo

Geen opmerkingen: