.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

dinsdag 19 mei 2015

Even iets compleet anders

"Soms kom je een artikel tegen dat je gewoon enorm kan boeien en waar je gelijk meer over zou willen weten, had dit zelf met onderstaande artikel geschreven door Mysteriekenner Carl Bries." 

met groet Bolo


Het mysterie van het Dyatlov Pas Incident


De mysteries zijn de wereld nog niet uit. Het Dyatlov Pas Incident uit 1959 is een van de vroegste mysteries uit de Russische geschiedenis. Negen bergbeklimmers werden op de berg des doods in onrustwekkende en uiterst mysterieuze omstandigheden dood teruggevonden. Was het een lawine? Misdadigers? Aliens? Het hield de wereld decennialang in de ban. Carl Bries neemt dit mysterie met jou onder de loep. Wie of wat bracht deze expeditieleden zo gruwelijk om het leven?

De berg des doods

Op 26 februari 1959 maakten negen ervaren bergbeklimmers een expeditie in het Oeralgebergte. De meeste van hen waren studenten. Ze vormden een hechte groep, want de meesten kenden elkaar van op school. Hun bedoeling was om de zogenaamde ‘berg des doods’ te beklimmen. Hun leider was Igor Dyatlov, een man met jaren ervaring in het vak en iemand die de beoogde bergpas al meermaals had bezocht. Onder zijn leiding begon de groep aan het grote avontuur.

Ondanks het steeds slechtere weer, vorderde de groep vrij goed. Onderweg werd één van hen, Yuri Yudin, ziek, waardoor hij noodgedwongen moest terugkeren. De acht anderen en Igor Dyatlov gingen verder.

Sneeuwstormen

Op een bepaald moment werd het weer echter zo slecht, dat de groep besloot te gaan schuilen. Het volgende punt was nog vrij ver, dus kozen ze ervoor om midden in de bossen hun kamp op te slaan. Dyatlov had de autoriteiten verwittigd dat hij met de groep later dan verwacht zou aankomen, zodat ze zich geen zorgen hoefden te maken.

Toen er twee weken later dan verwacht nog steeds geen nieuws van de expeditie was, besloten de autoriteiten een zoektocht te starten. Ze gingen naar het pad dat de groep normaal had moeten volgen, maar vonden geen spoor van hen. De hevige sneeuwstormen van de afgelopen weken bevorderden de zoektocht ook niet.

Na twee weken startte men een zoektocht. 
Ze deden een onrustwekkende vondst: 
een leeg kamp met verscheurde tenten 

Dagen later vonden de autoriteiten, na lang geploeter in de sneeuw, eindelijk een spoor: het kamp. Hier troffen ze niet aan wat ze hadden gehoopt. In plaats van Dyatlov en zijn mensen, vonden ze een leeg kamp. Wat nog onrustwekkender was: de tenten waren één voor één verscheurd.

Angstwekkende vondst

Iets later vonden ze wat ze gevreesd hadden. Twee lichamen lagen een 500-tal meter verderop in de sneeuw. De lichamen waren naakt. Eén van hen was in een boom gekropen en daar gesneuveld. Een dag later vonden ze nog drie lichamen, waaronder dat van Igor Dyatlov. Hun gelaatsuitdrukkingen waren doordrongen van angst en één van hen miste haar tong.

De overige vier lichamen werden uiteindelijk twee maanden later gevonden. Deze lagen rond een kampvuur met extra kleren aan. Vermoedelijk hadden zij de kleren van hun dode metgezellen aangetrokken, in de hoop de ergste stormen te overleven. Alle negen expeditieleden waren gesneuveld onder wel erg vreemde omstandigheden.

Wat bracht verder onderzoek aan het licht?
Verder onderzoek bracht aan het licht dat de tenten van binnenuit verscheurd waren. De inzittenden waren door een panische angst overvallen. Of er moet een hevig gevecht in de tenten plaatsgevonden hebben.

Alle lichamen werden blootsvoets 
en met zware inwendige letsels teruggevonden 

Rond het kamp waren amper nog sporen te vinden, maar enkele meters verderop werden in de sneeuw sporen van blote voeten aangetroffen. Nader onderzoek van de eerste twee lichamen wees uit dat ze beiden in alle hevigheid getracht hadden in een boom te klimmen. Zo hevig dat hun handen helemaal open lagen en er stukjes van hun huid in de schors van een boom werden aangetroffen.

Wat ook opviel, was dat alle slachtoffers blootsvoets werden aangetroffen. Hun schoenen stonden nog in het tentenkamp. Daardoor stierven ze allemaal officieel aan onderkoeling. Wat dreef hen om zomaar blootsvoets in de sneeuw te lopen?

Wat ook werd ontdekt, was dat de meeste lichamen een serieuze impact te verwerken hadden gekregen. Onderzoek op de lichamen wees uit dat deze door een enorme kracht dooreengeschud of neergeslagen waren. Het meest rare was dat één van de slachtoffers haar tong miste. Deze was blijkbaar door iets of iemand uit haar mond gerukt.

Een opvallend detail dat pas veel later naar voren werd gebracht, was dat de slachtoffers allemaal met een oranjeachtige huid en grijs haar teruggevonden werden. Waar kwam dat vandaan? De geruchtenmolen draaide dan ook op volle gang.

De geruchtenmolen

Op basis van verder onderzoek deden zes scenario’s de ronde over wat zich mogelijk op de berg afgespeeld heeft.

1. Aanval lokale bevolking
De eerste geruchten waren dat de groep was aangevallen door wilde dieren of de lokale bevolking. In die streek woonde een groep bergbewoners die misschien geen indringers dulden. Het lijkt evenwel zeer onwaarschijnlijk dat dit is gebeurd, want dit was nog nooit eerder voorgevallen. Meestal laten de bergbewoners wandelaars voor wat ze zijn. Ook van wilde dieren, zoals wolven en beren, werden geen sporen aangetroffen. In zulke barre weersomstandigheden lopen er geen dieren rond.

2. Lawine
Een lawine was een andere mogelijke verklaring, maar er waren in die periode geen meldingen van lawines. Bovendien zouden er in dat geval geen bovengrondse sporen van de slachtoffers of het tentenkamp te zien geweest zijn.

3. Misdadigers
Nog een andere optie was dat ontsnapte gevangenen het pad van het team hadden gekruist. Het was al eerder gebeurd dat ontsnapte misdadigers hun heil zochten in de wildernis. Maar ook daar werden geen bewijzen van gevonden.

4. Aliens
Nog een heel ‘populaire’ theorie is dat het team een ontmoeting had met buitenaardse wezens. Vooral degenen die geloven in buitenaards leven grijpen het Dyatlov pas incident aan als het ultieme bewijs dat er wel degelijk aliens zijn die onze aarde bezoeken en eventueel willen veroveren.

Als bijkomend bewijs wijzen ze naar een andere groep bergbeklimmers, die destijds zo’n 50 km verderop hun kamp hadden opgeslagen. Deze groep verklaarde achteraf dat ze rond die tijd vreemde gele of oranjeachtige lichtbollen hadden zien rondvliegen boven de plaats waar het tentenkamp van de Dyatlov expeditieleden zich bevond.

5. Russische sneeuwmannen
Er is nog een andere theorie, die steeds vaker wordt opgevoerd. Volgens sommige media werd de groep destijds aangevallen door Alma’s, een soort Russische sneeuwmannen. Verhalen over deze aapachtige wezens doen al eeuwenlang de ronde in Rusland. Eén bron zou ooit gesproken hebben over vreemde voetsporen in de sneeuw, maar dit werd nooit bevestigd.

Wat wel waar is, is dat er in het officiële dossier een document werd gevonden met de tekst: “Nu weten we zeker dat sneeuwmannen bestaan.” Of dit een echt document, dan wel een vervalst is om onderzoekers op een dwaalspoor te brengen, is nog steeds niet duidelijk.

Mogelijk kwam de groep door een sneeuwstorm 
op militaire grond terecht 
tijdens een geheime militaire operatie

6. Het Russische leger
De meest gangbare theorie is echter de volgende. Volgens sommige schrijvers, inclusief Yuri Yudin, de man die destijds ziek moest terugkeren, is er slechts één schuldige: het Russische leger. Zij beweren dat het team door een hevige sneeuwstorm van het pad geraakt is en zo toevallig op militaire grond terechtkwam. Op de dag dat ze er hun tentenkamp opsloegen, was er net een uiterst geheime militaire operatie gaande. Het team werd door Russische soldaten overvallen en brutaal afgemaakt.

In de doofpot gestopt?

De man die destijds het onderzoek leidde, zou in de jaren 1990 off the record beweerd hebben dat er wel degelijk militaire acties aan de gang waren toen het team werd overvallen. Hij moest dit strikt geheim zien te houden en mocht er absoluut niets van naar de buitenwereld lekken. De man zou ook aan Yudin bewijsmateriaal gegeven hebben, waarna deze laatste een boek geschreven heeft met daarin de volgens hem ware toedracht.

In het boek staat ook te lezen dat één van de politieagenten, die als eerste ter plekke was, een militair vest had gevonden. Deze vest behoorde aan geen van de expeditieleden. Nog volgens Yudin, zouden zijn vriendenallemaal radioactief zijn geweest toen ze werden gevonden. Dat verklaart ook hun oranjeachtige huid en grijze haren, ook al schrijven ufologen dit toe aan buitenaardse wezens.

Wellicht was het leger met bijzondere experimenten bezig en was het team van Dyatlov op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats.

Het mysterie gaat verder ...

Zekerheid bestaat er de dag van vandaag nog steeds niet. Men tast nog steeds in het duister als het om dit mysterie gaat. Het Russische leger blijft tot op de dag van vandaag beweren niks met de zaak te maken te hebben. Toch mogen we niet vergeten dat er toen negen onschuldige slachtoffers gevallen zijn. Wie of wat er ook verantwoordelijk voor was, dit mysterie mag nooit verloren gaan.Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.


artikel met zeer veel dank overgenomen van Seniorennet Magazine 

Geen opmerkingen: