.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

vrijdag 31 juli 2015

Turkije in vuur en vlam: Hoe de oude strijd tussen PKK en Ankara weer oplaait

'De jaren negentig mogen niet terugkomen', schrijft Dirk Rochtus. 'Ze gelden als een lost decade omdat de strijd tegen de PKK ten koste ging van de Turkse democratie en welvaart.'

Zijn de jaren negentig terug in Turkije? Vele mensen vragen het zich verschrikt af als ze beelden zien van Turkse straalvliegtuigen die stellingen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK bestoken, beelden van in een Turkse vlag gewikkelde doodskisten van Turkse soldaten, van razzia's, relletjes, onlusten en brandstichting. De oude strijd tussen de Turkse staat en de PKK is weer opgelaaid sinds de aan de terreurorganisatie IS toegeschreven bomaanslag op Koerdische jongeren in Suruç op 20 juli.
Turkije in vuur en vlam: Hoe de oude strijd tussen PKK en Ankara weer oplaait
Het aanvankelijke enthousiasme van de internationale gemeenschap op de aankondiging van de Turkse AKP-regering om acties te ondernemen tegen de terreurorganisatie IS heeft intussen plaatsgemaakt voor bezorgdheid. Het vredesproces tussen de Turkse regering en de PKK ligt immers aan diggelen sinds Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president, verklaarde niet meer te willen spreken met hen die de 'eenheid van het land' bedreigen. Aanleiding zou de moord op Turkse politieagenten zijn die de PKK daags na de bomaanslag van Suruç pleegde. De PKK zou uit wraak hebben gehandeld omdat de veronderstelde steun van Turkije aan IS de Koerden van Irak en Syrië onnoemelijk veel leed heeft beschoren.
Artikel via Knack.be

Geen opmerkingen: