.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

woensdag 1 juli 2015

'Hoe gedragen verveeld, rondhangende jongeren met opspelende hormonen zich tegenover jonge, blonde meisjes?'

Komst vluchteling baart inwoners van Lent zorgen


Onder inwoners van Lent en ouders van kinderen die naar het Citadel College in Lent gaan, zijn de zorgen groot over de komst vanaf september van honderd alleenstaande asielzoekers van 18 tot 23 jaar uit vooral Eritrea, jongemannen op de vlucht voor oorlog in het Oost-Afrikaanse land.
Dat bleek gisteravond op een infobijeenkomst van de gemeente in het Citadel College. De nieuwe opvang van deze zogeheten statushouders, vluchtelingen met verblijfsvergunning, zit tussen de twee locaties van de middelbare school in. En juist dat bevreemdt bezorgde ouders: 'Hoe gedragen verveeld, rondhangende jongeren met opspelende hormonen zich tegenover jonge, blonde meisjes?'
Nu zitten er in het beoogde wooncomplex, nog eigendom van studentenhuisvester SSHN, nog enkele studenten. De meesten van de 240 zijn al vertrokken, vooral naar Talia, boven Doornroosje. De gemeentelijke Adviescommissie Allochtonen heeft Nijmegen geadviseerd af te zien van deze grote aantallen 'geclusterd laten wonen'. Omdat dit slecht is voor de integratie. Maar wethouder Bert Frings zegt 'geen andere oplossing' te hebben. "Er is een praktisch probleem. Elke gemeente is verplicht statushouders te huisvesten. Dit jaar moet Nijmegen er driehonderd onderdak bieden. Omdat er steeds meer mensen in Nederland asiel aanvragen, groeit dat alleen maar. In 2016 moet Nijmegen naar verwachting vierhonderd van deze mensen een woning aanbieden en de jaren erop zelfs vijhonderd." Nederland telt nu 12.000 vluchtelingen, wachtend op een toegewezen huis.
Frings zegt wel toe dat het voor dit complex in Lent blijft bij honderd vluchtelingen. Zodra de door Nijmegen al aangevraagde vergunning voor 'Lent' goedgekeurd wordt, zal het stadsbestuur ook formeel besluiten tot opvang van vluchtelingen tot 2019. Van de zeven woonblokken die nu op de Griftdijk Noord staan, worden er twee afgebroken. Elk blok wordt verdeeld in zeven woonunits, met drie vluchtelingen per unit. Rector Karel de Waal van het Citadel: "Het is alleszins redelijk om ons zorgen te maken. Maar keren kunnen we dit niet. Dan zeg ik, laten we elkaar leren kennen en het gesprek aangaan."
Wethouder Frings zegt wel toe dat het voor dit complex in Lent blijft bij honderd vluchtelingen
Met dank overgenomen uit  De Gelderlander
met groet Bolo

Geen opmerkingen: