.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

dinsdag 7 juli 2015

Koerdische terreinwinst op islamitische staat leidt tot wrevel bij Arabieren en Turken

De voorbije maanden hebben Koerdische milities opvallende winst geboekt tegen Islamitische Staat. Volgens een verslag in de Washington Post leidt die winst in toenemende mate tot ergernis in de regio en zelfs tot hernieuwde steun voor IS.


De analyse is afkomstig van Liz Sly, correspondent voor The Washington Post in Beiroet met 15 jaar ervaring in de regio, onder meer tijdens de Amerikaanse invasie in Irak en de erop volgende chaos. Ze reist geregeld door het oorlogsgebied.
Het voorbije weekend voerden de Amerikaanse strijdkrachten grootschalige bombardementen uit op Raqqa, de hoofdstad van IS. Daarbij werden volgens een mededeling 13 bruggen vernietigd, die IS bij troepenbewegingen gebruikt.
Dat de Amerikanen nu meer dan vroeger Raqqa tot doelwit nemen, heeft, volgens de Amerikaanse pers die verwijst naar bronnen in het Pentagon, te maken met oprukkende Syrisch-Koerdische milities die tot op 50 kilometer van Raqqa zijn genaderd, en die de voorbije maanden IS in het defensief gedrukt hebben.
Die milities zouden de Amerikaanse piloten strategische doelwitten doorgeven.

Tal Abyad

Het offensief van de Koerden verloopt buiten verwachting goed, aldus Sly. Ze hebben een derde van de provincie Raqqa op IS veroverd, terwijl Raqqa het hartland was van de staat. Ze hebben de Syrisch-Turkse grenspost Tal Abyad veroverd, waarlangs buitenlandse sympathisanten en goederen naar IS reisden. Ze hadden harde en langdurige weerstand verwacht, een beetje zoals bij de ontzetting van die andere grensstad Kobane, maar Tel Abyad viel al na 2 dagen. Waarna de Koerden richting Raqqa verdertrokken - het is niet helemaal duidelijk of ze Raqqa als een doelwit beschouwen.
In Raqqa zou nu grote bezorgdheid tot paniek heersen, hoewel IS op andere fronten overwinningen claimt.

Geen opmerkingen: