.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

maandag 4 juli 2016

Staatspropaganda en censuur is de Duitsers zeer zeker niet vreemd, maar ook nog nu in de éénentwintigste eeuw?

Wolfgang Herles, top journalist bij het Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) klapt uit de school : Wij moeten berichten zoals Frau Merkel het wenst te zien.


Voormalige Tagesthemen presentator en huidige Westdeutscher Rundfunk (WDR) directeur Tom Buhrow sprak dit onlangs nog expliciet tegen, maar ook hij kon de reeds gerezen twijfels niet meer wegnemen. Nu zegt een senior ZDF journalist: We moeten dat melden wat Frau Merkel ons voorschrijft: “Dit is de journalistiek die de regering wenst”. Journalist en schrijver Wolfgang Herles, die al vele jaren als leidinggevende werkzaam is voor de ZDF, heeft verklaard dat er “instructies van bovenaf” gegeven worden. “Dit werkt zeer zeker ook zo bij de ZDF”, zegt de hoofdredacteur, ‘Vrienden, we moeten het nieuws zo brengen dat het Europa en het algemeen welzijn dient’. Enige spot en mededelingen zoals `wie es Frau Merkel gefällt` zijn totaal ontoelaatbaar zo klonk het op vrijdag bij”Deutschlandfunk“ (Duitse radio)
Dergelijke verklaringen zijn reeds eerder ontvangen. ‘Er was al eerder een schriftelijke verklaring dat de ZDF de hereniging van Duitsland moest dienen. We konden en mochten dan niets negatiefs over de nieuwe deelstaten melden. Vandaag de dag mogen wij niets negatiefs over de vluchtelingen zeggen en ook dat is door de overheid gecontroleerde journalistiek “. Wolfgang Herles was in de jaren 1980, Deputy Chief Editorial Director Binnenlands Beleid bij de ZDF en hoofd van de Bonner Hauptstadtstudio. In de afgelopen jaren is hij betrokken bij de ZDF en houd hij zich bezig met culturele programma’s.
Daarvoor soortgelijke beschuldigingen tegen WDR
De WDR journaliste Claudia Zimmermann betoogd op de Nederlandse radio dat ze zich laat leiden door het vluchteling beleid dat haar wordt opgelegd door de overheid.
Zo werden journalisten van de Westdeutsche Rundfunk aangemoedigd om positief te rapporteren over vluchtelingen en het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel.”Natuurlijk zijn we gewaarschuwd door de  overheid”, zegt de WDR journaliste Claudia Zimmermann tijdens een uitzending van het Limburgse L1  radioprogramma ” De Stemming” Deze uitspraken leverde in Nederland nogal wat gefronste wenkbrauwen op. (Bolo “Net alsof het hier in Nederland anders zou zijn met de staatsomroep en overige media”) 
Terug gefloten uit angst voor de job?
De TIME en andere media vielen de WDR journaliste onmiddellijk massaal aan na haar verklaring. Dit gebeurde mede middels een waar bombardement aan politiek correct gedrag. De druk was er blijkbaar ook vanuit de zender zelf, die weigerde zich te laten wegzetten als schoothondje van Merkel door deze aantijgingen. Na een “gesprek” met de WDR verklaarde Claudia Zimmermann vervolgens: “Ik heb op dit punt onzin gesproken”.
“Onder druk van de live-situatie in de paneldiscussie heb ik totale onzin uitgekraamd Dit is enorm pijnlijk. De WDR is een evenwichtig en onafhankelijk journalistiek medium. Onze brede programmering is vooral in deze dagen zeer uitgebreid, onafhankelijk, kritisch en gedifferentieerd en zo rapporteren we ook over de kwestie van vluchtelingen.”
Het lijkt er sterk op alsof deze verklaring werd gedicteerd door de persdienst van de WDR. Maar de journaliste konden we niets meer vragen hierover weigerde ze verder nog commentaar te geven. Volgens de mening van Wolfgang Herles is deze verklaring van Claudia Zimmermann meer dan twijfelachtig. ARD & ZDF worden uiteraard ingezet om duidelijk de eisen van de overheid na te leven, hierdoor zullen ze uiteindelijk ook beloond worden en kan de overheid de TV-compulsieve bijdrage waarborgen. Echter komt er een einde aan de media manipulatie door Berlijn. Gehoorzaamheid uit angst voor sancties, hieraan is schijnbaar overijverige voldaan, maar hoe lang nog?
ARD en ZDF: Staats radio?
Maar wie is bang om fouten te maken. Bij de publieke omroep moet de angst nog geweldig groot zijn. De gebeurtenissen van Keulen en de massale reacties van de bevolking maakt de radio-operator onrustig. Het was natuurlijk een gangbare praktijk al jaren om te praten naar de mond van de staat echter nu wordt er steeds meer kritiek gegeven aan het adres van de staatsomroep. De kijkers, luisteraars en lezers zijn niet zo eenvoudig meer af te schepen met ideologisch gekleurde en vooraf gescreende informatie. Mensen krijgen de waarheid en het echte nieuws toch wel binnen via “boze” bronnen van het internet.
Die verschuiving van de machtsverhoudingen is een feit en de mediaconsumptie is veranderd. De publieke omroep kan er gewoon niet langer mee wegkomen door hier geen kennis van te nemen. De gevolgen: geen dag meer zonder nieuwe fouten, verlegenheid en schandalen. De Staatsradio-operator gokt met de laatste resten van zijn geloofwaardigheid.
De publieke omroep heeft zijn taken en nobele doelen, zoals de kwaliteit van de journalistiek, illustratie van alle adviezen of kritische rapportage al lang verlaten en is gemuteerd in een propaganda radio en politiek correcte onderwijsinstelling. Dit is niet nieuw, maar de gebeurtenissen in Keulen hebben ons  het democratische, journalistieke en moreel verval van de overheidsinstellingen laten zien en de vele onwaarheden op een keiharde manier aan het licht gebracht.
Artikel via Anonymousnews

Vertaling Bolo

Geen opmerkingen: