.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

vrijdag 10 januari 2014

Saddam Hoessein

Uit het nieuws “Ladies and gentlemen, we got him” 


Het is alweer tien jaar geleden dat Irak-bestuurder Paul Bremer het podium in Bagdad opliep en de legendarische woorden sprak: „Ladies and gentlemen, we got him’’, waarna een luid applaus vanuit de zaal losbarstte. Ze hadden hem te pakken, de “Bandiet van Bagdad” Saddam Hoessein. Het bewind van Saddam Hoessein was al in april 2003 verslagen maar van Saddam was geen spoor meer te bekennen tot december van dat jaar. Volgens de Amerikaanse lezing werd hij op 13 december 2003 gearresteerd na te zijn aangetroffen in een hol bij een boerderij in het dorp Adwar, in de buurt van de stad Tikrit. Of hij ook werkelijk enige tijd in dit hol heeft doorgebracht, wordt ernstig betwijfeld. Het verhaal gaat dat de Koerden hem hebben gepakt en aan de Amerikanen hebben overgeleverd. Die zouden hem vervolgens in dat hol hebben gestopt, om hem voor het oog van de hele wereld als een zwerver te kijk te zetten.

Velen reageerden met ongeloof en diep verdriet toen de Amerikanen hem in zijn kuif grepen. Ze reageerden geschokt op de ontluisterende beelden toen hun held doelbewust als een verwarde en smerige slapjanus door de Amerikanen aan de wereld werd getoond. Zij reageerden teleurgesteld dat de man die zij zagen als hun symbool van verzet, zich zo maar overgaf: een Arabier onwaardig. De huichelachtige regeringen van Duitsland en Frankrijk die jaren met hem hadden gecollaboreerd, reageerden plotseling ook positief op de arrestatie van Saddam. Jarenlang hebben ze zijn bewind gesteund en hebben ze hem aan de middelen geholpen om zijn barbaarse regiem in stand te houden. Plotseling sprak men over zijn begane misdaden tegen de menselijkheid.

Op 19 juni 2006 eiste de openbare aanklager de doodstraf tegen Saddam en 2 medeverdachten. Op 26 december 2006 werd hij ook in hoger beroep ter dood veroordeeld. Uiteindelijk werden drie familieleden van slachtoffers als beulen geselecteerd. De executie vond plaats op zaterdag 30 december 2006.
Irak veranderd in een hel

Op donderdag 15 december 2011 hebben de Amerikaanse strijdkrachten formeel het einde gemarkeerd van hun bijna 9 jaar durende missie in Irak. Barack Hoessein Obama noemde op 14 december 2011 de inspanningen in Irak een „buitengewone prestatie”. Hij zei dat in Fort Bragg, waar hij een groep militairen toesprak die terugkeerden uit de hel Irak. „We laten een soeverein, stabiel en zelfstandig Irak achter, met een regering die door het volk is gekozen”, aldus Obama. Maar in werkelijkheid heeft de Amerikaanse invasie in Irak dit land veranderd in een hel voor zowel de bevolking van Irak als voor de Amerikaanse militairen.
De oorlog in Irak heeft 4486 Amerikanen militairen het leven gekost. Daarnaast vielen er 32.226 gewonden waarvan vele met ernstige wonden variërend van afgerukte ledematen tot hersenbeschadiging. 235 soldaten pleegden zelfmoord.

Vervolg van dit artikel van de hand van Franklin ter Horst lezen, HIER drukken.
Artikel ontvangen via nieuwsbrief wimjongman.nl 

met groet Bolo

Geen opmerkingen: