.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

dinsdag 4 augustus 2015

Geheime VS-rapporten: 'IS niet verzwakt door bombardementen'

Bijna een jaar nadat de VS en geallieerden IS-stellingen begonnen te bombarderen, is Islamitische Staat niet noemenswaardig verzwakt. Dat staat in geheime rapporten waarover The Associated Press (AP) bericht. Volgens die rapporten is er een 'strategische patstelling' ontstaan.

De inschatting van de situatie in het Midden-Oosten is vaak gekleurd door ofwel politiek wensdenken of door alarmkreten, die dan weer aansturen op bijvoorbeeld het inzetten van Amerikaanse grondtroepen. Zo konden we in de voorbije maanden horen of lezen dat Islamitische Staat in de verdediging gedrongen is, een kwart van zijn terrein verloor, moeite heeft om aan een Koerdisch offensief te weerstaan of verzwakt is door interne verdeeldheid. Het andere geluid was dat IS zijn actieradius uitbreidt naar Libië, Afghanistan en de Sinaï-woestijn.
De geheime rapporten waarover AP bericht zitten tussen de extremen in.

20.000 tot 30.000 strijders

AP baseert zich op bronnen bij CIA en DIA (de inlichtingendienst van het leger), die eensgezind melden dat er volgens de recentste geheime verslagen het voorbije jaar geen noemenswaardige verzwakking van IS is opgetreden, ondanks honderden geallieerde luchtbombardementen.

Artikel via Knack.be
Een reactie posten