.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

vrijdag 28 augustus 2015

De 'idyllische' gezondheidszorg van isis doorgelicht

Hoe ziet de terreurgroep IS de gezondheidszorg in het kalifaat? Artsenkrant spitte het uit.

Dabiq. De naam zegt u misschien niets, maar het gaat om het propagandamagazine van de terroristische groep Islamitische Staat (IS). In het nummer van eind mei 2015, staat onder meer een artikel dat heel wat verontwaardigde reacties opriep omdat het seksuele uitbuiting van jonge Yazidis rechtvaardigt. Een ander artikel ging echter totaal onopgemerkt voorbij: over hoe IS de organisatie van de gezondheidszorg ziet. Artsenkrant spitte het uit en vroeg reacties op.
Al bij zijn eerste publieke verklaring na de verovering van Mosul, riep de zelfuitgeroepen kalief Al-Baghdadi naast wetenschappers, rechters, ingenieurs, militairen en predikanten ook artsen op tot deelname aan het bestuur van de Islamitische Staat. Hoewel IS bekend staat voor zijn terroristische acties en uiterst gewelddadig optreden, tracht de organisatie zich het imago aan te meten van een functionele staat, veeleer dan van terreurstaat. Het artikel Healthcare in the Kilafah in het magazine Dabiq - issue 91 - is een onderdeel van de nieuwe propaganda. Het artikel volgt op een video die werd uitgebracht in april 2015 waarin de lancering van de Islamic State Health Service (ISHS) werd aangekondigd, een systeem voor gezondheidszorg dat - terloops gezegd - sterk lijkt op de Britse gezondheidszorg (NHS).

Medische universiteit

In een poging om moslims in westerse landen te overtuigen om naar oorlogsgebied te reizen toont het artikel in Dabiq geënsceneerde foto's van smetteloze sanitaire complexen. Zo wordt beweerd dat in Raqqa, de tot hoofdstad uitgeroepen plek in Syrië, een medische universiteit werd geopend, terwijl in de Irakese stad Mosul een school voor medische studies werd opgericht.
"De Islamitische Staat biedt moslims een uitgebreide gezondheidszorg door de inrichting van een groot aantal medische faciliteiten en ziekenhuizen in alle belangrijke steden. Daar wordt een breed scala aan medische diensten aangeboden, gaande van complexe operaties tot meer eenvoudige behandelingen zoals de 'hijmah' (een methode waarbij met een zuignap bloed uit het huidoppervlak wordt gezogen, nvdr.)", zo legt het artikel uit. Tevens wordt benadrukt dat de ziekenhuizen over gekwalificeerd medisch personeel beschikken.

Artikel via Knack.be
Een reactie posten