.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

donderdag 8 oktober 2015

Video "Plan België" om het kindhuwelijk aan de kaak te stellen Koen Wauters en Valerie De Booser kijken toe bij huwelijk van dochter Zita


Met tranen in de ogen knikt Zita ‘ja’ wanneer de burgemeester haar vraagt of ze de man die naast haar staat tot haar wettige echtgenoot wil nemen. Koen Wauters en Valerie De Booser kijken verbeten toe. Wat er heel even uitziet als een heuglijke dag - Koen en Valerie die op het punt staan hun huwelijksbeloften te hernieuwen – draait uit op het sombere huwelijk van Zita met een veel oudere man. Met de opvallende spot wil kinderrechtenorganisatie Plan België, waarvan Koen Wauters ambassadeur is, mensen bewustmaken van de impact van kindhuwelijken in het Zuiden. Plan België wil op die manier ook de Belgische overheid wakker schudden om concreet actie te ondernemen.
Koen Wauters: ‘Voor ons was het huwelijk maar toneel. Zita was in de goede handen van regisseur Stijn Coninx. Maar voor miljoenen meisjes is dit de harde realiteit.’ Per minuut trouwen 27 minderjarige meisjes. Meisjes die hun kansen op zelfontwikkeling en onderwijs beknot zien, zwanger worden terwijl hun lichaam daar nog niet klaar voor is en vaak met partnergeweld te maken krijgen. Zo blijven ze vastzitten in een spiraal van armoede. ‘Op het moment dat ik Zita naast die oudere man zag staan, ging een koude rilling door me heen. Ik besef dat het voor veel ouders in ontwikkelingslanden niet eens een keuze is om hun dochter uit te huwelijken. Maar zelf kan ik het me niet inbeelden’, zei mama Valerie De Booser na de opnames van de spot.

De Belgische overheid nam zich voor om de komende jaren een halt toe te roepen aan mensenrechtenschendingen als kindhuwelijken. Plan België roept de Belgische Ontwikkelingssamenwerking op om dat voornemen waar te maken, door haar expertise rond kindhuwelijken verder uit te bouwen. Daarnaast moet België haar partnerlanden steunen om nationale actieplannen tegen kindhuwelijken te ontwikkelen.

In het Zuiden lobbyt Plan België voor betere wetgeving en staat ze overheden bij om kindhuwelijken aan te pakken. In de lokale gemeenschappen sensibiliseert Plan kinderen en hun ouders over de risico’s van kindhuwelijken. Getrouwde en gescheiden meisjes krijgen nieuwe kansen. De ngo focust ook op onderwijs, want een geschoold meisje heeft tot drie keer meer kans om pas na haar achttiende te trouwen.
filmpje   B NIEUWS  voor Plan België

Geen opmerkingen: