.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

vrijdag 18 juli 2014

Iraakse vrouwen doelwit van ISIS

Vrouwen en meisjes in Irak worden ontvoerd, verkracht en gedwongen te trouwen met extremisten van de radicale ISIS-beweging en andere jihadistische groepen, melden de Verenigde Naties.BAGDAD. Iraakse vrouwen zijn in toenemende mate doelwit van strijders van de radciale ISIS-beweging. beeld EPA

Phumzile Mlambo-Ngcuka, directeur van VN-Vrouwen, zei eerder deze maand zich grote zorgen te maken over berichten dat sommige verkrachte vrouwen, en mannen die gedwongen werden te kijken naar het misbruik van hun vrouwen en dochters, zelfmoord plegen.

Het Britse persbureau Reuters maakte eerder melding van vier zelfdodingen door verkrachte vrouwen. De vader van een Assyrisch (christelijk) gezin in Mosul zou zichzelf van het leven hebben beroofd nadat extremisten zijn huis binnendrongen en zijn vrouw en dochter verkrachtten. Dat zou gebeurd zijn nadat hij geweigerd had een nieuw opgelegde belasting te betalen.

„VN-Vrouwen roept alle partijen op de rechten van vrouwen te beschermen”, zei Mlambo-Ngcuka. „Verkrachting van vrouwen en meisjes is een grove schending van de mensenrechten die vaak voorkomt tijdens conflicten in de wereld. Dit heeft verwoestende gevolgen voor de vrouwen, meisjes, gezinnen en de samenleving.”
Ze waarschuwde voor de risico’s van het groeiende extremisme voor de vrouwenrechten in de regio en wereldwijd.


Afstaan


Jihadstrijders in Mosul, de stad die half juni werd ingenomen door ISIS, dwingen vrouwen zichzelf volledig te bedekken en binnen te blijven, zegt Yifat Susskind, directeur van Madre, een internationale organisatie voor vrouwenrechten vandaag in de Britse krant The Guardian.

Volgens Madre eisen ISIS-strijders dat gezinnen ongetrouwde vrouwen en meisjes afstaan. Weigeren ze dat, dan worden ze mishandeld of vermoord. „Vrouwen slaan op de vlucht met soms nauwelijks meer dan de kleren die ze dragen. Meestal hebben ze getraumatiseerde kinderen bij zich.”

Zo’n 20.000 vrouwen en meisjes in Irak lopen een verhoogd risico op seksueel geweld als gevolg van de crisis in het noorden en westen van het land.

Artikel met dankbaarheid overgenomen van het Reformatorisch Dagblad.
Originele artikel kun je vinden middels deze link


Foto 2 via As Arabiya News : Iraq abuse worsening for women and minorities
Geen opmerkingen: