Voor wie af en toe een kijkje neemt op nieuwssites uit het Midden-Oosten is het een bekend gegeven. De pers uit de rijke gebieden staat vol met berichten over Europa en Turkijke, of Libanon en Jordanioë en wat de vluchtelingencrisis in sommige gebieden aanricht, maar over de rol van de eigen landen? Oh maar. Dan verneem je makkelijker iets over de recente reclamecampagne voor Emirates, met Friends-actrice Jennifer Aniston in een dure hoofdrol, of over een ontmoeting van de Saudische koning met een Amerikaanse tweeling die hij sinds 1947 niet meer heeft gezien.
De afwezigheid van ook maar een begin van opvang van vluchtelingen in landen die zich, beter dan Jordanië bijvoorbeeld, kunnen permitteren om iets te doen, wordt daarentegen meer en meer aangekaart op sociale media.
De BBC geeft een overzicht van redenen en reacties.
Eerstens: waarom staan de vluchtelingen zelf niet aan te schuiven aan de grens met Saudi-Arabië of de Emiraten, Koeweit, Bahrein? De verklaring is simpel: ze weten dat ze niet welkom zijn en dat ze er naar alle waarschijnlijkheid niet binnengeraken. Er bestaan wat de BBC "ongeschreven beperkingen" noemt.

Liever Nepalezen

Syriërs hebben bijvoorbeeld een werkvisum nodig, de aanvraag daarvan is duur en geeft weinig kans op succes. Wie geen tijd en geld heeft, kan er beter niet aan beginnen. De landen in kwestie halen liever arbeid binnen uit Zuid-Oost-Azië binnen, uit landen als Nepal of Bangladesh.
Wie geen visum kan aanvragen of kan betalen, wacht een moeizame tocht door de woestijn (vaak letterlijk) met veel risico om onderweg of ten laatste aan de grens tegengehouden en teruggestuurd te worden.
Artikel via Knack.be