.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

woensdag 8 augustus 2018

Jongens verkrachten onder dwang hun eigen moeder en meisjes vangen kogels op omdat hekserij ze zou beschermen, inderdaad burgeroorlog in Congo

Kinderen, Oorlog, Tank, Afrika

Rebellen en regeringstroepen in Congo hebben gruweldaden begaan waaronder massale verkrachting, kannibalisme en het tegen elkaar opzetten van burgers. Dit volgens de getuigenis die dinsdag door een team van VN mensenrechten deskundigen is gepubliceerd. Ze zeiden dat de wereld hier aandacht aan moet schenken.

Artikel door Tom Miles; Aanvullende informatie door Sofia Christensen; Bewerkt door Peter Graff en vertaalt door Bolo.
Het team, dat een conflict in de Kasai-regio van de Democratische Republiek Congo onderzoekt, vertelde de VN-Mensenrechtenraad vorige week dat ze vermoedden dat alle partijen schuldig zijn aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Hun gedetailleerde rapport van 126 pagina's bevatte een lijst met gruwelijke gebeurtenissen in het conflict, dat eind 2016 uitbrak en waarbij de Kamuina Nsapu en de Bana Mura-milities en de strijdkrachten van Congo, de FARDC, betrokken waren.
De getuigenis bestond uit jongens die gedwongen werden hun moeders te verkrachten, kleine meisjes die te horen kregen dat hekserij hen in staat zou stellen om kogels op te vangen en vrouwen die gedwongen werden om tussen verkrachting of de dood te kiezen.
"Wat er in de Kasai gebeurde, schreeuwt erom om bekend gemaakt te worden," zei de mensenrechtenminister van Congo, Marie-Ange Mushobekwa, tegen de Raad.
"Een slachtoffer vertelde ons dat ze in mei 2017 een groep Kamuina Nsapu-milities zag, waarvan sommigen vrouwelijke genitaliën (clitoris en vagina's) droegen als medailles," aldus het rapport.
"Sommige getuigen herinnerden zich dat ze mensen zagen knippen, koken en eten van mensenvlees, inclusief penissen gesneden van mannen die nog in leven waren en van lijken, vooral FARDC, en het drinken van menselijk bloed."
Hoofdonderzoeker Bacre Waly Ndiaye vertelde de Raad dat in één incident ten minste 186 mannen en jongens uit een enkel dorp werden onthoofd door Kamuina Nsapu, van wie veel leden kinderen waren die gedwongen waren om te vechten, ongewapend of zwaaiend met stokken. Ze waren ervan overtuigd dat magie ze onkwetsbaar gemaakt had.
Veel van die kindsoldaten werden gedood toen FARDC-soldaten hen willekeurig afmaakte, zei hij.
"De lichamen werden vaak begraven in massagraven ... of werden soms door soldaten in vrachtwagens opgestapeld om elders te worden begraven."
Er werd aanvankelijk gedacht dat er ongeveer 86 massagraven waren, maar na onderzoek ter plaatse vermoedde het team dat er mogelijk honderden zouden zijn, zei hij.
Een Congolese woordvoerder van de regering zei tegen Reuters dat dergelijke informatie moet worden doorgegeven aan magistraten in Congo.
"We wisten dit niet en het is erg om dit te moeten ontdekken. Maar het is duidelijk een politiek gemotiveerde perscampagne die niets met gerechtigheid te maken heeft, "zei hij.
Mushobekwa zei dat de regering het expertteam zijn hartgrondige samenwerking had gegeven en wilde dat de waarheid naar buiten kwam, maar zij zei dat sommige van de bevindingen "nogal twijfelachtig" waren omdat het onderzoek snel was uitgevoerd.
"Eén ding is absoluut zeker. Elk element van ordehandhavings- en veiligheidstroepen dat verantwoordelijk is voor deze misdaden zal verantwoording moeten afleggen over hun daden en zal streng worden gestraft, "zei ze.
Mass rape, cannibalism, dismemberment: U.N. team finds atrocities in Congo war

Artikel door Tom Miles; Aanvullende informatie door Sofia Christensen; Bewerkt door Peter Graff en vertaalt door Bolo.


Geen opmerkingen: