.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

vrijdag 12 juni 2015

islamitisch onderwijs

Anti-westerse rector moet weg

Minister Bussemaker is uitspraken van Ahmet Akgündüz zat. Alleen kan ze de omstreden rector niet ontslaan.

Al jaren wekt de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) woede met zijn anti-westerse teksten. Hij moet weg, vindt minister Jet Bussemaker. Een uitzonderlijke stap. Maar het bestuur van de school peinst er niet over hem weg te sturen.
'Moslimsbroeders die gaan stemmen, denk na! Stem niet op homo's en Armeniërs!' Ahmet Akgündüz gaf op zijn Facebookpagina stemadvies voor de verkiezingen in Turkije. Het leverde hem meer dan 9.000 likes op. Akgündüz, gespecialiseerd in islamitisch recht, is een bekende tv-persoonlijkheid in Turkije. Maar hij is ook de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam.
Bussemaker las de nieuwste in een reeks omstreden uitspraken van Akgündüz en slaakte een diepe zucht. Wéér vloog de rector uit de bocht. Voor de zoveelste keer. "De maat is nu echt vol", sprak de minister. De rector moet vertrekken.
Er is alleen één probleem: de minister kan Akgündüz helemaal niet ontslaan. De Turkse theoloog (60) geeft leiding aan een instelling die niet door de overheid wordt betaald. Er gaat geen cent van de schatkist naar de school aan de Bergsingel in Rotterdam.
Dus trekt de minister plan B uit de kast. Begin volgende week moet de raad van toezicht zich bij haar melden. Die moet de rector ontslaan, vindt ze. En de Tweede Kamer staat achter haar. VVD en SP stelden deze week de zoveelste Kamervragen over Akgündüz. De strekking: de rector belemmert met zijn hatelijke uitspraken de integratie van Turkse Nederlanders. En dat soort bestuurders moet weg.
De school peinst daar niet over, zegt woordvoerder Ertugrul Gokcekuyu. "We hebben respect voor de minister, maar zij heeft totaal geen wettelijke basis om dit te doen", zegt hij. "Onze rector houdt zich volledig aan de wet. Ja, hij heeft een uitgesproken persoonlijke mening. Dat mag toch?" De IUR werd in 1997 opgericht om imams van eigen bodem op te leiden. De naam is misleidend, want de universiteit is eigenlijk een hogeschool. De hbo-opleidingen (islamitische theologie en islamitische geestelijke verzorging) hebben een officiële accreditatie. Snel na de oprichting kwam het bestuur volledig in Turkse handen. In 2000 werd Ahmet Akgündüz uit Istanbul gehaald. Sindsdien is hij het boegbeeld.
Een controversieel boegbeeld. Bij zijn aantreden ging het al mis. Akgündüz vertelde dat een man volgens de Koran best zijn vrouw mag slaan, 'maar niet regelmatig'. Inmiddels hebben homo's, Armeniërs, joden en alevieten (een stroming binnen de islam) er al van langs gekregen. Politieke tegenstanders waren 'goddelozen' en 'vijanden van religie en vaderland'. Later noemde hij enkele Turks-Nederlandse politici 'landverraders'.
In 2013 stelde de PVV al Kamervragen over de rector. Sindsdien zit de minister met de kwestie in haar maag. Vorig jaar schakelde ze onder druk van de Kamer de onderwijsinspectie in. Ook die stond toen met lege handen. De organisatie die de onderwijskwaliteit van hogescholen en universiteiten in Nederland toetst, heeft de IUR onder de loep gelegd. Onderzoekers spraken uitgebreid met studenten en docenten. Het rapport volgt eind deze maand.
Stilletjes hopen minister en Kamer dat daaruit blijkt dat er iets mis is met de onderwijskwaliteit. Alleen dan kan de accreditatie van de IUR worden ingetrokken. Dan verdwijnt de gewraakte rector weliswaar niet van het toneel, maar verliest de school wel het 'stempel van goedkeuring'. Ook krijgen studenten dan geen beurs of lening meer.
Akgündüz wil zelf niet reageren. Gokcekuyu bestrijdt dat diens uitspraken kwetsend zijn. Hij noemt de rector juist een zegen voor de integratie. "Akgündüz is een democraat die bruggen slaat. Leerlingen en docenten zijn zeer tevreden met hem."
Maar van integratie is geen sprake, zegt directeur Lily Sprangers van het Turkije-instituut. "Sterker, de IUR is opgericht om te voorkomen dat jongeren te veel in aanraking komen met de westerse samenleving en gaan twijfelen aan het geloof. Daar zijn ze doodsbang voor.'
DOOR HANNEKE KEULTJES EN ANTTI LIUKKU geplaatst in de Gelderlander

Geen opmerkingen: