.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

zondag 24 augustus 2014

Oorlogsmisdadigers

Zijn de VN verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden?


Welkom bij de UNRWA, de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen: Raketten werden afgevuurd vanuit hun faciliteiten, er worden raketten opgeslagen in hun scholen, en een tunnel is gegraven vanuit een van hun booby-traps klinieken. Amerikaanse senatoren eisen eindelijk een onderzoek naar de wandaden van deze vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, maar zijn de UNRWA dan wel VN nu niet verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden tegen Israël?Wat te denken van een humanitaire organisatie die kinderen middels schoolboeken de jihad tegen Israël aan leren en van wie een aantal instellingen zijn overgenomen door Hamas om gebruikt te worden voor de leer van de haat? Wat is de juiste omschrijving voor de Gaza-tak van UNRWA, waarvan het onderwijzend personeel is geïnfiltreerd door terroristen en agenten van terroristische groeperingen, en waarvan de gebouwen dienden als lanceerplaatsen voor raketten en mortiergranaten die werden afgevuurd op de staat Israël? Waarvoor staat nou eigenlijk deze vluchtelingen hulporganisatie door de VN opgericht enkele decennia geleden, dat ons het vluchtelingenprobleem onder de ogen wrijft en hulp biedt aan de inwoners van Gaza middels "onderwijs en welzijn," maar openlijk vermijdt hen te rehabiliteren? Nou, dat hangt er vanaf aan wie je het vraagt.

Het Center for Near East Policy Research, dat juist een up-to-date verslag over de VN-hulpverlening in Gaza publiceerde, is van mening dat de tijd gekomen is om eindelijke eens te vertellen zoals het werkelijk is. "In de loop der jaren is de UNRWA uitgegroeid tot een handig surrogaat voor terroristische organisaties, onder leiding van Hamas, dat onbeperkt binnen de UNRWA domineert en deze mannen (samen met docenten van de islamitische jihad en andere groeperingen) zijn degenen die generaties van veelal jongere Palestijnse vluchtelingen opvoeden met de waarden en het belang van de jihad tegen Israël en alle andere ongelovigen," zo stellen ze in het rapport. Het rapport dat werd opgesteld door twee auteurs te weten David Bedein, het hoofd van het Center for Near East Policy Research, en luitenant-kolonel (res.) Jonathan D. Halevi, voorheen van de inlichtingendienst het Israëlische leger en een voormalig diplomatiek adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken, en nu een senior fellow bij het Jerusalem Center for Public Affairs.

Overheden en militaire functionarissen stellen ook meer en meer vragen over de UNRWA en het gedrag van hen in Gaza door de jaren heen. Uiteraard zien UNRWA ambtenaren de situatie heel anders. Hun woordvoerder Chris Gunness, van wie het Israëlische volk en de verdere wereldbevolking pas onlangs voor het eerst wat hoorde toen hij openlijk een potje zat te janken over de verschrikkelijke situatie in Gaza tijdens een live-uitzending op Al Jazeera, beweert dat de geuite beschuldigingen eenvoudigweg een grote stapel leugens waren. Hij is van mening dat de Israëlische media zich enkel zouden moeten richten op het lijden van de palestijnse bevolking. "Waarom ga je me geen vragen stellen over de vele Palestijnen die gedood werden, over de mensen die werden gedood terwijl ze verbleven in onze gebouwen, over het letsel en de dood tot stand gebracht door de onevenredige Israëlische reactie?" was zijn reactie op de geuite beschuldigingen.

Deze strijd tussen de organisatie van Bedein en Chris Gunness is zeer zeker niet de eerste aanvaring in zijn soort. Bedein en Gunness botsen reeds jaren meer dan eens door de rapporten van Bedein, echter deze keer het is het verslag voornamelijk gebaseerd op Palestijnse bronnen en op Israëlische leger bronnen over raketaanvallen dat werd gepubliceerd slechts een paar weken nadat de raketten werden afgevuurd in de nabijheid van het UNRWA pand of van binnenuit, en na de door UNRWA zelf afgegeven verklaringen over de ontdekking van raketten in zijn gebouwen.

De situatie op het terrein liegt niet


Ter herinnering: Op 17 juli, melden UNRWA ambtenaren ons dat ze 20 raketten hadden gevonden in een leegstaand schoolgebouw in Gaza. De ambtenaren wilde zeggen in welke school de raketten gevonden waren of de naam geven van degene binnen Gaza aan wie de raketten werden overhandigd. Maar ze hebben de volgende verklaring afgegeven, waarin onder andere dit te lezen stonnd: ". UNRWA veroordeelt krachtig en ondubbelzinnig de groep of de groepen die verantwoordelijk zijn voor deze flagrante schending van de onschendbaarheid van haar gebouwen onder het internationaal recht" De verklaring vervolgt: "Palestijnse burgers in Gaza zijn afhankelijk van UNRWA voor humanitaire hulp en onderdak en deze bieden wij te allen tijde, en vooral tijdens escalaties van geweld, moet de heiligheid en de integriteit van de VN gebouwen worden gerespecteerd.". UNRWA deed twee soortgelijke uitspraken op 22 en 30 juli.

Op hetzelfde moment werden raketten afgevuurd vanaf locaties in de buurt van UNRWA instellingen of van binnenuit deze gebouwen, zowel vanuit lanceerinstallaties die in de buurt van de UNRWA opvang werden geplaatst in Beit Hanoun als vanuit de buurt van één van de scholen in Gaza. De IDF documenteerde ook de aanwezigheid van een raketwerper in de buurt van het Al Mashtal Hotel in het Shati vluchtelingenkamp, ​​zelfs de VN-vlag op een nabijgelegen gebouw kon duidelijk worden gezien op beelden. Volgens Israëlische leger statistieken werden er 30 raketten in totaal afgevuurd vanaf UNRWA terrein of vanaf plaatsen grenzend aan deze terreinen tijdens de oorlog in Gaza.

Om dit verder te verduidelijken dan wel te bewijzen worden twee beschrijvingen die afkomstig zijn uit het leger toegevoegd. De eerste is reeds goed bekend: Op 30 juli ontdekte de IDF troepen een terreur tunnel die was gegraven vanuit een UNRWA medische kliniek in Al Farahin in het oosten van Khan Yunis. Tijdens een inspectie van het gebied lied Hamas 12 explosieven ontploffen die ingebed waren in de muren van de kliniek, waarbij drie soldaten: Matan Gotlib, Omer Hay en Guy Algranati het leven lieten.

Het tweede "incident" is minder bekend: Binnen een van de terreur tunnels die was gegraven vanuit een privé woning in Gaza ontdekte troepen UNRWA apparatuur die werd gebruikt om de tunnel mee te graven samen met lege zakken bloem voorzien van het  UNRWA-logo. De zakken werden gebruikt om het zand dat was verwijderd uit de tunnel tijdens het uitgraven te verbergen.

Nu vertellen Bedein en Halevi een verhaal dat zou moeten aangeven dat de UNRWA en Hamas wel heel vaak een en hetzelfde doel voor ogen hebben. Volgens Bedein, heeft Hamas de controle over de vakbond voor UNRWA werknemers reeds vele jaren in handen. De 'Professional List, "onder leiding van Hamas operatieve Suhail Al-Hindi, won de laatste vakbond verkiezingen, die in september 2012 werden gehouden De opkomst bij de UNRWA medewerkers was 11.500, van wie de meesten stemden voor al-Hindi en zijn lijst die is aangesloten bij Hamas. Zijn lijst won 11 van de 11 stoelen die waren toegewezen binnen de leerkrachten sector, zes van de zeven van de zetels in de arbeidersbeweging sector en acht van de negen zetels in de dienstensector.

In het rapport citeert Halevi voorbeelden van terroristische agenten werkzaam in high-ranking onderwijs posities binnen de UNRWA-scholen. Een van hen, al-Hindi, was in het verleden het hoofd van de sector van de UNRWA leraren  en sprak gedurende de tweede intifada vol lof over zelfmoord terroristen die vanuit het Palestijnse schoolsysteem waren afgestudeerd om uit te leggen dat "de weg naar Palestina gaat door het bloed van de martelaren "en" de student martelaren vormen deel van de geschiedenis met hun ontplofte lichaamsdelen. " Het rapport beschrijft verder dat al-Hindi een enorme impact heeft op het UNRWA onderwijs systeem en de inhoud van wat er onderwezen wordt. Terwijl UNRWA ambtenaren beweren dat al-Hindi geen UNRWA werknemer is, Bedein zegt echter dat hij nog steeds is gekoppeld aan het de scholen en nog steeds een invloed kan hebben op alles wat er binnen de UNRWA scholen gebeurd. In ieder geval staat al-Hindi zeer zeker niet alleen.

Issa Abd al-Hadi al-Batran, een afgestudeerde leraar van het UNRWA onderwijs systeem in de Gazastrook en leraar langdurige actief binnen de UNRWA scholen in het centrum van Gaza, werd ontslagen door de UNRWA in 2009 nadat hij ernstig gewond was geraakt bij een arbeidsongeval dat heeft plaatsgevonden toen hij werkte voor de militaire vleugel van Hamas, Izzedine al-Qassam. Israël, dat verschillende pogingen gedaan heeft om hem om het leven te brengen is er in geslaagd hem te vermoorden in juli 2010.

Awad al-QIQ, een leraar, pedagoog en directeur van de UNRWA-scholen in Rafiah die ook werkte als het hoofd van een technische eenheid die wapens heeft geproduceerd voor de islamitische jihad in de Gazastrook, werd ook vermoord tijdens een Air Force aanval op een workshop in Rafiah. Al-QIQ, een van de belangrijkste agenten belast met de raket ontwikkeling en productie voor de islamitische jihad, leiden generaties van "ingenieurs" op in de kennis die hij had opgedaan. Maar zijn link naar de raket-productie-afdeling is niet de enige reden waarom zijn geschiedenis zeer relevant is. In de zomer van 2006 bracht al-QIQ een bezoek aan China, waar hij belangstelling in lichte vliegtuigen toonde om deze eventueel aan te schaffen en te produceren voor gebruik bij terroristische aanslagen tegen Israël Di werd door Hamas geprobeerd tijdens Operation Protective Edge.

Twee andere UNRWA werknemers die door Israël geëlimineerd werden in de afgelopen jaren zijn Zuheir al-Qaisi en Said Siam. Al-Qaisi werkte jarenlang als leraar wiskunde op de UNRWA scholen terwijl hij tevens diende als senior commandant in de Popular Resistance Committees. Het Israëlische leger doodde hem in maart 2012 Said Siam, een voormalige minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Hamas en de leider van de strijdkrachten in de Gazastrook, onderwees in de UNRWA scholen 23 jaar lang. Hij werd gedood in een aanval van het Israëlische leger in 2009.


Opleiden voor de strijd


Halevi beschrijft het patroon in de werkwijze van Hamas 'Al-Kutla al-Islamiyya, of het islamitische Bloc, dat actief is op alle niveaus van het onderwijs, van basisschool tot hoger onderwijs, in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever typeert. Volgens Halevi, is het islamitische Bloc's strategie "in de basis-en middelbare scholen richt men zich op een poging om de studenten naan de verschillende activiteiten die worden uitgevoerd door de organisatie toe te trekken, en die zijn bedoeld om de banden te versterken met de studenten, hun geloof in de islam en geleidelijk brengen ze de studenten dichter bij hamas ideologie totdat ze activisten in de beweging en in haar militaire vleugel willen en zullen zijn. "

Halevi vervolgt: "In elke school, met inbegrip van de scholen die door de UNRWA zijn opgezet, hamas benoemt een vertegenwoordiger uit de tak van het islamitische Bloc tot hoofd, en hij fungeert als contactpersoon voor de groep en is verantwoordelijk voor het aanwerven van de studenten voor het islamitische Bloc en voor het organiseren van activiteiten in de school en buiten schooltijd.

"Een onderzoek naar de cv's van de Al-Qassam Brigades activisten die omkwamen onthult een patroon dat zich steeds herhaalt. Tientallen activisten in de Al-Qassam Brigades begonnen als activisten in het islamitische Blok in UNRWA-scholen in de Gazastrook, zijn lid geworden van hamas en de moslim Broederschap en later treden ze toe tot de militaire vleugel van Hamas, de Izzedine al-Qassam Brigades. Elk van hen was betrokken bij terroristische activiteiten tegen Israël of in de strijd tegen de IDF, " volgens Halevi.

Naast het rapport van Bedein en Halevi, zouden we er goed aan doen om een ​​blik te werpen op de uitgebreide studie van Dr Arnon Groiss, die gestudeerd heeft op ongeveer 150 leerboeken gebruikt in de eerste tot tiende leergang binnen de UNRWA scholen, die werden gepubliceerd door de Palestijnse Autoriteit . Groiss, die een doctoraat heeft in de islamitische studies aan de Princeton University, ontdekte dat die boeken het "recht op terugkeer" van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen naar het grondgebied van de staat Israël, en de moedigde gewelddadige strijd tegen Israël prolongeert en onderwijst..

Sommige van de leerboeken bevatten poëzie die terugkeer van de vluchtelingen benadrukt en noemt de term 'jihad' in die context verder prees men in de boeken het martelaarschap als een nobele dood die moet worden nagestreefd. Deze leerboeken bevatten ook uitingen van haat tegen de joden en tegen Israël, valse informatie die de Joodse en Israëlische aanwezigheid in Israël ontkent, portretteert de Joodse heilige plaatsen als de islamitische heilige plaatsen die werden gestolen van moslims, en negeert de aanwezigheid van Israël bijna volledig.

Dr Groiss zijn informatie is uitermate gedetailleerd, gedocumenteerd en gecontroleerd. "Morgen zullen we terugkeren en de generaties zullen tijdens de terugkeer naar onze voetstappen luisteren," zegt een gedicht dat in het zevende leergang niveau van de lesboek serie getiteld "Onze Mooie Taal" verschijnt. De serie van het vijfde leergang tekstboek bevat een gedicht dat de tekst omvat: "Grenzen zullen niet bestaan, noch burchten en forten .... / Terugkerend naar de huizen, op de vlakte, naar de bergen / Onder de vlaggen van glorie, Jihad en strijd. ... "Nog een leerboek voor islamitisch onderwijs, voor de zesdeklassers, bevat het volgende:." Het [vluchtelingen] kamp wordt niet beschouwd als een origineel huis voor de Palestijnse vluchtelingen Integendeel, het is een tijdelijke plaats waar hij is gedwongen om te leven . Alle Palestijnen wachten op de terugkeer van alle Palestijnse steden en dorpen, om naar toe terug te emigreren. "

Op een gegeven moment hebben Bedein en het Center for Near East Policy Research Groiss ingehuurd en presenteerde ze zijn bevindingen in de Knesset, in de Senaatscommissie Verenigde Staten voor buitenlandse betrekkingen en in het Britse parlement. Bedein zegt dat de scholen kweekvijvers zijn voor haat. Gunness zegt dat deze bevindingen een stapel leugens zijn. De PA leerboeken, zegt hij, zijn dezelfde die het Israëlische Ministerie van Onderwijs goed keurd voor het gebruik in Oost-Jeruzalems scholen, en vraagt ​​retorisch of Bedein wellicht dat wil diskwalificeren wat het Israëlische onderwijssysteem heeft goedgekeurd.

Gunness zegt dat UNRWA alle vormen van geweld veroordeelt, natuurlijk erkent UNRWA het bestaan ​​van de staat Israël, drukt hij jihad prediken de kop in en zelfs verwijdert hij alle anti-Israel posters die in de school of op eigendom van de school worden geplaatst. Hij ontkent de berichten dat de raketten gevonden in UNRWA gebouwen werden teruggegeven aan Hamas (een bewering die overigens niet door Bedein en Halevi is gedaan). Het aanroepen van de beschuldiging is een "volledige leugen," Gunness zei dat de raketten waren afgegeven aan bomexpert's die verantwoording verschuldigd zijn aan de regering van nationale eenheid, die door Hamas reeds is verlaten."

Leraren of terroristen?


Als Bedein alleen zou staan dan  zou zijn botsing met Gunness worden afgeschreven als een nieuw hoofdstuk in de jarenlange strijd tussen beide, maar soortgelijke vorderingen werden gemaakt door niemand minder dan James G. Lindsay, voormalig juridisch adviseur van de UNRWA, als onderdeel van een studie die hij schreef voor het Washington Institute for Near East Policy. Lindsay schreef dat UNRWA geen maatregelen nam om terroristen onder haar werknemers te identificeren en te ontslaan of de leerlingen van de diensten te vrijwaren. Noch heeft zij proberen te voorkomen dat leden van groeperingen zoals Hamas op zou duiken onder zijn medewerkers. In zijn 84-pagina's tellend rapport uit 2007 getiteld "Fixing UNRWA: Repairing the UN's Troubled System of Aid to Palestinian Refugees," schreef hij, "In de praktijk, deed UNRWA geen veiligheidsonderzoeken naar medewerkers, en de vergelijkingslijst waarop tegen de 1267 namen van mogelijke hamas sympathisanten [Sanctiecomite] heeft nooit een match gemaakt. "

In het rapport schreef Lindsay: "UNRWA's gebrek aan succes van de UNHCR uiteraard overeenkomen vertegenwoordigt een politieke beslissing van de kant van het agentschap, de Algemene Vergadering van de VN, en de donoren, ondersteund door de gastlanden en de vluchtelingen zelf - namelijk de Palestijnse '. weerspiegeling van de wensen van vluchtelingen' vluchtelingen moeten hun status van vluchteling te behouden totdat er, zoals de UNRWA commissaris-generaal onlangs uitdrukte, "een rechtvaardige en duurzame oplossing 'voor het probleem is" Hij schreef ook: "Op hetzelfde moment heeft UNRWA zich geleidelijk een opvallend politieke standpunt aangemeten een voorstander van het Palestijnse en Arabische verhaal van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten is. "UNRWA", zo schreef Lindsay, "heeft zelfs het standpunt ingenomen dat de vluchtelingen moeten terugkeren naar het grondgebied dat nu deel uitmaakt van de staat Israël en heeft de palestijnen aangemoedigd die hier voorstander van zijn en lang verloren oorlogen willen herstarten, verder heeft men degenen ontmoedigd die voorstander zijn om te bewegen in de richting van vrede, en heeft bijgedragen aan de plaag van conflicten die zijn neergekomen op de Palestijnse vluchtelingen de afgelopen decennia. " Hij citeerde studies die het onderwijssysteem van UNRWA behandelde en hij heeft de 'verborgen' inhoud gevonden, precies zoals Bedein die reeds gevonden had, dat de landkaarten in de leerboeken de staat Israël niet hebben opgenomen, inderdaad Israël  ontbreekt in de schoolboeken door de VN gebruikt voor het onderwijs van de palestijnse kinderen.

UNRWA leiders in Gaza hebben door de jaren heen naar een andere zienswijze voor een aantal van deze feiten in de verslagen van Bedein, Halevi en Lindsay gezocht. Een van deze onderzoekers, Peter Hansen, heeft in het verleden reeds aangegeven dat hij geen probleem heeft met het idee dat hamas-agenten werkten binnen de UNRWA, en dat niet elke hamas medewerker ook gelijk een terrorist is. Ter vergelijking, heeft John Ging, die enkele jaren geleden werd geïnterviewd in Israël Hashavua, aangegeven dat niets hamas vrijspreekt  van de verantwoordelijkheid voor de situatie in de Gazastrook. Hij zei dat "sinds hamas aan de macht kwam de economie van Gaza in die periode onder hamas bestuur enorm gekelderd is en zorgde voor een ongekende mate van verarming voor de bevolking."

Goed op de hoogte van de "zwakke punten" van de Palestijnse schoolboeken die werden gebruikt in de UNRWA scholen, zei hij: "Dat is de reden waarom we het curriculum aanvullen met ons programma over de mensenrechten, voor alle leeftijden. We leren de kinderen over de geschiedenis en van de mensenrechten beweging. We aarde ons programma in de universele verklaring van de rechten van de mens, dat is gekoppeld aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Dus we leren de kinderen de verschrikkingen van de oorlog, met inbegrip van de Holocaust. "

UNRWA-woordvoerder Chris Gunness geeft geen specifiek commentaar op het rapport van Bedein en Halevi, dat aan de VN werd aangeboden en toont het verband tussen de UNRWA en de terroristische groeperingen. In de verklaring van UNRWA valt te lezen: "Het Agentschap wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht van wat relevant is voor de partijen en doel is het nastreven van alle mogelijke maatregelen voor de verwijdering van de objecten om de veiligheid en beveiliging van de school te behouden UNRWA zal een uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden waaronder dit incident plaats vond lanceren..

"UNRWA heeft verder info versterkt dat het zijn robuuste procedures blijft implementeren om de neutraliteit van al haar gebouwen te waarborgen, waaronder een strikt no-wapens beleid en regelmatige inspecties van de installaties uit te voeren om er voor te zorgen dat ze enkel en alleen worden gebruikt voor humanitaire doeleinden."

Hij voegde eraan toe dat het verslag geschreven door Bedein en Halevi vals en lasterlijk was. Mensen in Israël, zo zei hij, zijn zich niet bewust van het ongekende menselijke leed dat de oorlog veroorzaakt aan de bevolking van Gaza, of van het humanitaire werk van de UNRWA, verder stelde hij voor dat we ons daar wat meer op gaan richten. Ik heb geprobeerd om Gunness te vertellen dat de feiten die in het rapport verschenen om het werk aan te geven accuraat was. Gunness antwoordde snel dat hij geen tijd had en dat het een aantal maanden aan onderzoek ging besteden om de beweringen in het rapport te controleren en hierop te reageren.

Halevi zei deze week dat in de nasleep van de militaire staatsgreep waarbij Hamas de macht greep in de Gazastrook in juni 2007 meldingen kwamen van agentschappen van Palestijnse mensenrechtenorganisaties die stelden dat gewapende troepen van hamas de regering hadden overgenomen en tevens instellingen van de UNRWA in de Gazastrook hadden overgenomen en zelfs mensen hierbinnen hadden geïnstalleerd, krachten uit haar militaire vleugel in een aantal van de UNRWA gebouwen.

Ouders van leerlingen die op de UNRWA-scholen onderwijs genoten stuurde zelfs een brief aan een hooggeplaatste figuur in de organisatie waarin ze beweerde dat tientallen leraren die tot de militaire vleugel van Hamas behoorde onderwezen in UNRWA-scholen.

De absurditeit van de praktijken van UNRWA


Volgens Halevi heeft Hamas de gedeeltelijke overname van de instellingen van de UNRWA nodig en slaat hij alarm over de mogelijkheid dat de middelen van de donorlanden, waaronder de VS en Canada, worden gebruikt om de salarissen van hamas en de islamitische jihad agenten betalen om de principes van de jihad tegen Israël te onderwijzen aan generaties van nakomelingen van de Palestijnse vluchtelingen, alsof ze zijn uitspraken hadden gehoord vroegen drie leden van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken (Mark Kirk, Ben Cardin en Marco Rubio) een aantal dagen geleden naar de oprichting van een onafhankelijke commissie om de mogelijke betrokkenheid van Hamas binnen de UNRWA te onderzoeken.

Deze week heeft het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center aangekondigd dat een deel van de bouwmaterialen die werden gebruikt voor de bouw van de tunnels was weggenomen uit de ruïnes van Gush Katif. Halevi zei dat de Palestijnse leiders een aanbod om de vluchtelingen te verhuizen naar het land waar de Gush Katif gemeenschappen hadden geleefd waren afgeketst "om zo hun recht op terugkeer te behouden." Inderdaad, dit terwijl het de Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen zijn belangrijkste taak is om de vluchtelingen te rehabiliteren, UNRWA, is volgens eigen definitie, alleen verantwoordelijk voor hun onderwijs en welzijn, en het is ze niet toegestaan ​​om vluchtelingen te verplaatsen.

Het is gebruikelijk in de wereld dat degenen die het burgerschap verkrijgen in een nieuw land niet langer als vluchtelingen worden gezien, maar de Palestijnse vluchtelingen kunnen nog steeds hulp van de UNRWA ontvangen, zelfs als ze een nieuw burgerschap hebben verkregen, zowel in Jordanië, Libanon, Syrië of enig ander land. Bij overtreding van deze geaccepteerde gewoonte paste UNRWA de definitie van een Palestijns vluchtelingenkamp aan door afstammelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen op te nemen. Elke Palestijnse baby die geboren wordt beschouwd men alls een vluchteling. Dit is bewust gedaan. Het mandaat van UNRWA is om hulp te bieden aan de vluchtelingen, om te wachten op de volgende onderhandelingen over hun lot, maar niet om ze te rehabiliteren.

Voormalig lid van de Knesset Einat Wilf, a senior fellow of the Jewish People Policy Planning Institute die uitgebreid onderzoek heeft verricht  over de kwestie van de UNRWA, zegt dat er vijf miljoen vluchtelingen zijn geregistreerd bij. Wilf is van mening dat de andere landen van de wereld moet stoppen met de financiering van UNRWA. "De Verenigde Staten, Australië, Japan en de Europese Unie realiseren zich niet dat hun financiële steun aan de UNRWA niet alleen ondersteuning is voor een humanitaire organisatie, maar ook ondersteuning aan een niet-neutrale Palestijnse groep waarvan velen van hen aanhangers zijn van hamas, net als onder de algemene bevolking van Gaza, "zegt ze. "De financiële steun aan de UNRWA door landen in de wereld zal ervoor zorgen dat de twee-staten-oplossing nooit wordt uitgevoerd. Immers, de Palestijnen blijven legitimiteit ontvangen, ze verkrijgen legitimiteit voor het recht op terugkeer van de UNRWA, dus waarom zouden ze het dan ooit nog eens zijn met de twee-staten- oplossing? '

Wilf is van mening dat ook Israël haar positieve beleid ten aanzien van de UNRWA dient te wijzigen, hier valt wat van te zeggen: "UNRWA zorgt er eigenlijk voor meer terroristen, generatie na generatie, aangezien er altijd mensen zullen zijn die een beroep doen op de terroristische groeperingen. Immers, zij verzorgen de opvoeding en het onderwijs voor mensen die zijn geboren in Gaza om te dromen over de terugkeer naar Ashkelon. Zo zorgen ze ervoor dat het vluchtelingen probleem voor altijd zal blijven bestaan. "

Het meest absurde gaat wel over de samenwerking van de UNRWA in deze situatie met de Palestijnse vluchtelingen ', waarin de vluchtelingenstatus genetisch wordt doorgegeven, werd geïllustreerd in de afgelopen jaren in het verhaal van tienduizenden nakomelingen van de Palestijnse vluchtelingen, wiens voorouders Israël verlieten in 1948 en zich vestigde in Irak . Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen werden vrij door de Iraakse autoriteiten behandeld en er geassimileerd, maar formeel waren ze nog steeds bestempeld als vluchteling. immers, volgens het VN-beleid, de dynastie van de Palestijnse vluchtelingen kent geen einde, en wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Echter, de afstammelingen van de vluchtelingen die hun leven in Irak herbouwd hadden zouden nooit durven dromen dat ze op een dag de status van vluchteling weer zouden omruilen voor de status van echte vluchtelingen, niet enkel in theorie. In de chaos die Irak in de greep kreeg na de val van Saddam Hussein in 2003 sloegen tienduizenden afstammelingen van de oorspronkelijke Palestijnse vluchtelingen op de vlucht, ze werden vervolgd door de lokale splinter groeperingen en milities. Velen van hen vluchtten naar de Iraaks-Syrische grens en woonde in het Al Tanf vluchtelingenkamp, ​​met zijn harde klimaat, in tenten zonder stromend water.

Gelukkig voor hen, hadden ze een gebied bereikt waar de UNRWA nog niets te vertellen had. Dit stelde de UNHCR in staat om een ​​overeenkomst met de Chileense regering te absorberen en hervestigen hen in Chili, waar de grootste Palestijnse gemeenschap buiten het Midden-Oosten woont, ongeveer 350.000 mensen wonen hier al vele jaren.

Maar de status van vluchteling kan niet worden vernietigd in Gaza. In plaats daarvan komen er problemen en terreurgroepen vinden hun weg binnen de UNRWA, de organisatie zelf is zich daar echter nog niet van doordrongen.........

Artikel van Nadav Shragai verschenen op Israelhayom.com
vrije vertaling door Bolo

Geen opmerkingen: