.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

dinsdag 31 december 2013

Vrolijk het jaar uit

Dolfijnen knabbelen kogelvis om high te worden (Knack.be)

Wetenschappers hebben ontdekt dat dolfijnen hun eigen manier hebben ontwikkeld om high te worden. Ze likken aan kogelvissen en genieten van het verdovende effect.

Dolfijnen worden beschouwd als een van de slimste diersoorten van het dierenrijk. Daarom verbaasden het wetenschappers niet dat zij hun eigen vorm van 'drugs' hebben. Wanneer dolfijnen aan kogelvissen zuigen, komen ze in een verdoofde toestand terecht.
In een documentaire van BBC is te zien hoe dolfijnen, ontzettend behoedzaam, likken aan giftige kogelvissen. Ze kauwden voorzichtig en gaven de vissen door aan elkaar. Na een tijdje raakten ze in een soort van trance.
Valse schilpadden
'De dolfijnen benaderen de kogelvissen erg voorzichtig. Het staat vast dat ze de vissen niet willen doden', zegt zoöloog en producer van de documentaire Rob Pilley. 'Na een tijdje leken de dieren echt stoned. Ze gedroegen zich opvallend rustiger en dreven gelaten bij het wateroppervlak.'
'Het is de eerste keer dat we de dieren zo goed in beeld konden brengen', zegt Pilley. Voor de documentaire werden camera's gebruikt die er uitzagen als schildpadden en andere zeedieren. Zo konden de camera's heel dicht bij de dolfijnen raken, zonder dat de dieren argwanend werden.
Grote hoeveelheid is dodelijk
De kogelvis is giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. Een grote hoeveelheid van het goedje kan dodelijk zijn, maar in de juiste hoeveelheid lijkt het alleen maar een relaxerend effect te hebben op dolfijnen.
Filmpje  

en nog 1 

Artikel van Annelies Van Erp via deze link naar knack.be

groeten Bolo


Geen opmerkingen: