.

.
Volg mij ook op TWITTER klik hiervoor op de foto

maandag 5 januari 2015

De nazi fakkeltocht in Kiev

Tsjechische president Milos Zeman "Er is iets goed mis met de Oekraïne het is net Hitler-Duitsland en de Europese Unie kijkt toe en zwijgt"

De huiveringwekkende slogans en een flagrante demonstratie van nationalistische symbolen tijdens de neo-nazi mars in Kiev herinnerde de Tsjechische president Milos Zeman aan Hitler-Duitsland. Hij zei dat er iets "totaal verkeerd"was met zowel Oekraïne en de EU die dit niet veroordeelde.

Zeman gaf commentaar op de verschrikkelijke scènes die te zien waren terwijl er duizenden Oekraïense nationalisten een fakkeloptocht hielde door de Oekraïense hoofdstad op donderdag ter gelegenheid van de 106e geboortedag van Stepan Bandera, een nazi-collaborateur en leider van de Oekraïne nationalistische beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zeman zijn commentaar voor radio F1 op zondag "Er is iets mis met Oekraïne," de  leider van de Tsjechische Republiek vertelde  verder "Gisteravond was ik aan het surfen op het internet en ontdekte een video waarop de demonstratie in Kiev op 1 januari te zien was"

"Deze demonstranten droegen portretten mee van Stepan Bandera, die mij sterk aan Reinhard Heydrich deden denken,"melde Zeman verwijzend naar een van de belangrijkste architecten van de Holocaust en in die tijd een Reich-Protector van de Tsjechië gebieden.

"De parade zelf is vergelijkbaar met nazi fakkel parades, waar georganiseerde deelnemers de slogan riepen : 'Dood aan de Polen, Joden en communisten geen genade, " zo legde Zeman uit.

Bandera was het hoofd van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN), die samen werkte met nazi-Duitsland, en tevens was hij betrokken bij de etnische zuivering van de Polen, Joden en Russen.

"Glorie aan de natie! Dood aan de vijanden! ", "Oekraïne behoort tot Oekraïners" en "Bandera zal terugkeren om de orde 'te herstellen, waren de herhaalde slogans tijdens de neo-nazi mars. Een aantal van de deelnemers droegen de Tweede Wereldoorlog Bandera's en  legeruniformen terwijl anderen paradeerden met rode en zwarte nationalistische vlaggen.

De Tsjechische president zei er niet alleen iets "goed mis" is met de Oekraïne, maar ook met de Europese Unie, die niet protesteren tegen deze actie of deze veroordelen .

"Vergeet niet dat Bandera wordt beschouwd als een nationale held in de Oekraïne, zijn afbeelding hangt in de Maidan en zijn standbeeld staat in Lvov. In werkelijkheid was hij echter een massamoordenaar," zei Zeman vorige zomer op de Tsjechische televisie.

Rusland heeft ook bij tal van gelegenheden de heropleving van de neo-nazi tradities in Oekraïne hard veroordeelt en beschouwt dergelijke uitingen van dit militante nationalisme als middel om de geschiedenis te manipuleren.

"Fakkeltochten en marsen in Oekraïne laten zien dat het nazisme wordt voortgezet door zich langs het pad van de nazi's te bewegen!" Konstantin Dolgov, mensenrechten gezant bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei vorige week. "En is dit dan het centrum van het beschaafde Europa!"


Kiev 1 januari 2015 : Activisten van Svoboda (Vrijheid) en Right Sector, Oekraïense nationalistische partijen houden fakkels vast als zij deelnemen aan een betoging op de 106e geboortsdag van Stepan Bandera, een van de oprichters van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten.  (foto Reuters / Valentyn Ogirenko)

meer foto's van deze bijzondere dag uit het land dat "wij" zo graag binnen de Europese Unie willen hebben...................


foto's afkomstig van : Reuters / Valentyn Ogirenko

Artikel verschenen op RT

Vertaling en beperking tot 1 eigen opmerking, boven deze foto's Bolo


Geen opmerkingen: