woensdag 17 juni 2015

Koerden oogsten respect in Westen

Koerdische strijders nemen groot deel van strategische stad in. Het onderstreept hun goede reputatie.





Koerden slaan niet op de vlucht, ze graven zich in als de vijand oprukt. Amerikaanse generaals lopen weg met de naar schatting 160.000 strijders - jong en oud - die onder Koerdische vlag Islamitische Staat (IS) bevechten. "Koerdische strijdkrachten hebben alleen terrein gewonnen op IS, nooit toeg egeven", schreef generaal Thomas Weidley, opperbevelhebber van de coalitiestrijdkrachten deze week op Facebook.

Een konvooi van IS werd onlangs in een Koerdische hinderlaag gelokt omdat de peshmerga (de Koerdische naam voor de strijdkrachten die zoveel betekent als 'zij die oog in oog met de dood staan') via Amerikaanse spionagedrones precies wisten wat eraan kwam. Waar Iraakse soldaten er vandoor gaan als IS met zelfmoordvrachtwagens vol explosieven aanvalt, schieten de Koerden die vrachtwagens aan flarden. Dankzij Milan-raketten, een speciale levering van Duitsland.
In januari werd de Noord-Syrische grensstad Kobani voor het oog van de wereld heroverd op IS. Maandagavond flikten de Koerden het opnieuw door grote delen van de stad Tal Abyad in te nemen, samen met Syrische strijdgroepen. Een klap voor IS want de laatste stad ligt centraal op een bevoorradingsroute naar Raqqa, de hoofdstad van IS.

Voeg daarbij het recente succes van de Koerden bij de Turkse parlementsverkiezingen en begrijpelijk wordt waarom dit 'hele goede dagen' zijn voor Koerden, zoals advocaat Engin Bülbül, oud-gemeenteraadslid van Arnhem het verwoordt. Tegenwoordig is hij werkzaam bij een internationale textielonderneming en daarom wat minder politiek bezig, maar wat er nu gaande is in Syrië is echt uitzonderlijk, benadrukt hij.

Blijdschap
"Ik was gisteren bij mijn tante thuis. Ze liep fluitend het huis schoon te maken en ik weet waarom. Dit zijn dagen waarvan Koerden nooit hadden kunnen dromen. Vooral onder de Koerdische bevolking in Syrië en Turkije heerst grote blijdschap. Mensen zijn blij en vrolijk. Ook hier in Nederland. Koerden zijn van nature een treurend volk. De meeste van onze liederen en muziek zijn heel treurig. Maar dit is iets nieuws. Nu voel je blijheid en vrijheid."

De omslag is enorm. Nog niet zo lang geleden hield het Westen afstand van de Koerden. Diverse organisaties stonden op de lijst van terreurorganisaties. Maar nu de peshmerga gebied heroveren op het gevreesde IS zijn het helden en klinkt er plots waardering en begrip.
Twee van de drie kantons langs de 900 kilometer lange grens tussen Syrië en Turkije zijn nu in handen van de Koerden. Vervelend voor IS. Want waar de Koerden de baas zijn komen bijvoorbeeld geen vrijwillige jihadisten uit West-Europa door.

"De zege in Kobani was een historisch moment voor het bewustzijn van de Koerden", zegt een bestuurslid van de Federatie Koerden in Nederland. "Dit was hetzelfde als de strijd van de 300 Spartanen die tot de laatste man vochten tegen het Perzische leger. Het is goed dat het imago van de Koerden en hun rechten dankzij deze oorlog in positieve zin verandert."

Dat de Koerden na de oorlog - waarin al 1.200 peshmerga zijn gesneuveld - meer autonomie gaan vragen voor hun offers staat ook wel vast.

DOOR BOB VAN HUËTTAL ABYAD voor De Gelderlander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten