zaterdag 16 november 2013

Vrouwen en de Islam

ARABISCHE VROUWEN LIJDEN HET MEEST IN EGYPTE

Door Ulnike Putz voor Der Spiegel, vertaald vanuit het Duits door Bolo C



Ongeveer 90 procent van de meisjes is het slachtoffer van genitale verminking, seksuele intimidatie is aan de orde van de dag. Volgens een meting is het nergens in de Arabische wereld voor vrouwen zo slecht gesteld als in Egypte.

Saoedi-Arabië staat niet aan de top van dit klassement van schaamte, zelfs al is het daar verboden voor vrouwen om in een auto te rijden. Zelfs Jemen neemt de bovenste plek in deze lijst niet in, dit ondanks het feit dat er hier meisjes getrouwd zijn in de leeftijd van slechts 11 jaar oud. Het is zelfs niet slechter in het door de oorlog verscheurde Syrië.


Vrouwen leven in een nog slechtere situatie in het land aan de Nijl: Egypte.
Egypte is het land in de Arabische wereld met de slechtste leefomstandigheden voor vrouwen. Dit was het resultaat van een studie gepubliceerd op dinsdag door de Britse Thomson Reuters Stichting.
De Stichting doet onderzoek naar welke rechten vrouwen in islamitische landen hebben en aan welke gevaren ze worden blootgesteld in hun thuisland. De focus lag op de vraag of de verandering in de Arabische Lente een positieve invloed op het leven van deze Arabische vrouwen heeft gehad.
Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd sinds 2011. Voor deze editie werden dit jaar 336 deskundigen ondervraagd in 22 Arabische landen. Onderwerpen waren geweld tegen vrouwen, rechten in verband met zwangerschap en geboorte, de plaats van de vrouw in het gezin en de samenleving en de acceptatie van vrouwen in de politiek en in het bedrijfsleven.





In het dichtstbevolkte Arabische land Egypte worden vrouwen conciquent blootgesteld aan geestelijke en lichamelijke mishandelingen.

Ten eerste is er de genitale verminking , de auteurs schrijven: Volgens het Unicef kinderbescherming agentschap zijn 91 procent van de volwassen vrouwen verminkt in Egypte. Dit vond plaats in hun kindertijd. meestal uitgevoerd zonder verdoving en onder onhygiënische omstandigheden, tijdens de procedure is bij het meisje de clitoris geheel of gedeeltelijk geamputeerd. Vaak worden hierbij delen van de schaamlippen afgesneden.

Bijna elke Egyptische vrouw (99,3 procent) heeft volgens de studie tijdens hun leven te maken gehad met seksuele intimidatie. Inderdaad, de veiligheidssituatie in het land is aanzienlijk verslechterd sinds het afzetten van Mubarak begin 2011.Vrouwen zijn tegenwoordig zeer regelmatig het slachtoffer van agressieve aanvallen waarbij de dader hen vaak in het openbaar lastig valt. Op het Tahrir-plein vonden in de afgelopen maanden meerdere malen op klaarlichte dag massaverkrachtingen plaats. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waren er alleen al in de vier dagen van protest na de militaire staatsgreep op 30 Juni eenennegentig gedocumenteerde gevallen van seksueel geweld op het Tahrirplein.

Ook is volgens de auteurs van deze studie de  juridische status  van Egyptische vrouwen verslechterd sinds de revolutie. Helaas kan 37 procent van alle volwassen vrouwen niet lezen en schrijven en daardoor worden ze ernstig benadeeld op de arbeidsmarkt. Bittere armoede drijven sommige vrouwen in de armen van bendes, die ze als prostituee in de buurlanden verkochten.

Mona Eltahawy, een prominente vrouwenrechten activiste en blogger, reageerde met afschuw op deze omstandigheden in haar thuisland. Het Mubarak-regime had een samenhang van traditie en religie die het leven van de Egyptenaren leek te vernietigen, zei de activiste, die werd vastgehouden tijdens de revolutie zelf en ze werd  aangerand terwijl ze in hechtenis zat, de Britse krant "Independent" verklaart Egypte roept op tot "vrouwenhaat op alle niveaus".

Andere landen in de rangschikking


Tweede slechtste resultaat in deze negatieve stand bereikte Irak . Ondanks de door de VS geleide invasie in 2003, is de situatie van vrouwen er aanzienlijk verslechterd, volgens de stichting. 1,6 miljoen vrouwen werden weduwe en kwamen dus meestal ook in financiële moeilijkheden. Slechts 14,5 procent van de vrouwen had werk. Duizenden vrouwen ontheemd tijdens deze oorlog en werden gedwongen tot prostitutie.

Waar in de Arabische wereld, kunnen vrouwen het beste leven?
1 De Comoren 
2 Oman 
3 Koeweit
4 Jordanië
5 Qatar
6 Tunesië
7 Algerije
8 Marokko 
9  Libië
10 De Verenigde Arabische Emiraten
11 Mauritanië 
12 Bahrein 
13 Djibouti
14 Somalië 
15 Palestina 
16 Libanon 
17 Soedan 
18 Jemen 
19 Syrië 
20 Saoedi-Arabië
21 Irak 
22 Egypte 

ranglijst volgens Thomson Reuters Foundation


Saoedi-Arabië  bezit volgens de schrijvers van het artikel de op drie na slechtste positie. Dit ondanks het feit dat vrouwen waarschijnlijk in 2015 voor het eerst deel mogen gaan nemen aan lokale verkiezingen, maar voor de rest blijven hun rechten beperkt. Dus verkrachting binnen het huwelijk is geen misdaad. Vrouwen mogen geen auto rijden en ze hebben ook toestemming van een mannelijk familielid nodig om te reizen of om medische procedures te ondergaan.
Syrische vrouwen worden niet alleen blootgesteld aan de gevaren van de oorlog, maar ook steeds meer aan seksueel geweld. Sommige vluchtelingen vertellen over meisjes van slechts 12 jaar oud die al verplicht getrouwd zijn, de auteurs plaatsen Syrië als het op vier na slechtste land op deze lijst.


Slechts iets beter dan tijdens de burgeroorlog is het nu in Jemen. Er is geen minimumleeftijd voor het huwelijk. Er zijn altijd gevallen van kindermishandeling en jonge bruiden worden verkocht door hun familie aan veel oudere mannen. Jemen is met plaats 18 het op vijf na slechtste land op de ranglijst.


Het beste Arabische land voor vrouwen is eilandengroep de Comoren. Het verborgen paradijs met de turquoise zeeën scoort gemiddeld het hoogste in alle categorieën. Slechts met het aantal vrouwen in de politiek slaan de eilanden nog een slecht figuur: Slechts drie procent van de parlementsleden zijn vrouwen.
35% van de vrouwen hebben werk en seksueel geweld word ernstig bestraft, de helft van alle gevangenen van Moroni zitten achter de tralies voor zedendelicten






Vertaling Bolo C 
Origineel artikel Der Spiegel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten